Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki w pomidorowym sosie, podane z makaronem to znakomity pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, dodatkowo, jeśli zrobisz więcej klopsików, możesz je zamrozić i wykorzystać do innej potrawy.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 110
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1162
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1201
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13292
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 110
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1162
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1201
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13292
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na 1 łyżce oliwy, pod sam koniec dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Mięso przełóż do miski, dodaj do niego zawartość patelni, bułkę tartą, jajko i zioła prowansalskie. Całość dokładnie wymieszaj. Gdy masa będzie jednolita, uformuj z niej klopsiki.
Klopsiki smaż na oliwie z każdej strony do zarumienienia.
Przygotuj sos. Na patelni rozgrzej masło wraz z oliwą, dodaj pomidory z puszki i smaż przez 3 minuty. Następnie wsyp łyżeczkę cukru i przyprawy do smaku. Całość smaż jeszcze przez 2 minuty.
Po upływie czasu do sosu dorzuć klopsiki, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 15 minut.
Na talerz wyłóż ugotowany makaron, na wierzchu ułóż klopsiki i polej sosem.