Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki to nieodłączny składnik polskich dań obiadowych. Można wyczarować z nich pyszne placki, kluski, purée, a także podać je w formie zapiekanki. W poniższym przepisie na pomysł na obiad z ziemniakami wykorzystaliśmy ziemniaki w mundurkach oraz pyszny farsz ma bazie pieczarek, cebulki i boczku. Dodatek ciągnącego się sera dopełnia całości i sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej. Wierzch ziemniaczków po upieczeniu koniecznie posyp szczypiorkiem lub cebulką dymką. Taką potrawę można jeść solo lub podać ją z czosnkowo-jogurtowym sosem. Do miseczki dodaj kilka łyżek jogurtu greckiego i majonezu, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, sok z cytryny, oraz posiekany szczypiorek i koperek. Wszystko wymieszaj i gotowe.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5254
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29586
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19175
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 909
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5254
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29586
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 205
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19175
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 909
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie ugotuj przez ok. pół godziny w osolonej wodzie. Aż będą dość miękkie.
W międzyczasie na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy ładnie się zarumieni, odłóż go na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną drono cebulę. Następnie dorzuć pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Wszystko podsmaż, na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pieczarki wymieszaj z boczkiem oraz reszką wydrążonych ziemniaków. Następnie nafaszeruj, każdą połówkę ziemniaka. Posyp je serem. Piecz ok. 20 minut, aż ser ładnie się rozpuści.
Gotowe ziemniaki posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z jogurtowo-czosnkowym sosem.