Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki to nieodłączny składnik polskich dań obiadowych. Można wyczarować z nich pyszne placki, kluski, purée, a także podać je w formie zapiekanki. W poniższym przepisie na pomysł na obiad z ziemniakami wykorzystaliśmy ziemniaki w mundurkach oraz pyszny farsz ma bazie pieczarek, cebulki i boczku. Dodatek ciągnącego się sera dopełnia całości i sprawia, że danie smakuje jeszcze lepiej. Wierzch ziemniaczków po upieczeniu koniecznie posyp szczypiorkiem lub cebulką dymką. Taką potrawę można jeść solo lub podać ją z czosnkowo-jogurtowym sosem. Do miseczki dodaj kilka łyżek jogurtu greckiego i majonezu, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, sok z cytryny, oraz posiekany szczypiorek i koperek. Wszystko wymieszaj i gotowe.
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1185
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 174
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 34
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to z...
Odsłon: 63
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 106
Taratuszki to tradycyjne, ukraińskie ciasteczka smażone na głębokim tłuszczu,...
Odsłon: 1185
Jedno z prostszych, a zarazem pysznych dań, którymi nie pogardzą wytrawni mię...
Odsłon: 174
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 34
Ciekawym daniem z województwa podkarpackiego jest pamuła glinicka. Danie to z...
Odsłon: 63
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 106
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj, a następnie ugotuj przez ok. pół godziny w osolonej wodzie. Aż będą dość miękkie.
W międzyczasie na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy ładnie się zarumieni, odłóż go na talerz, a na pozostałym tłuszczu podsmaż pokrojoną drono cebulę. Następnie dorzuć pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Wszystko podsmaż, na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pieczarki wymieszaj z boczkiem oraz reszką wydrążonych ziemniaków. Następnie nafaszeruj, każdą połówkę ziemniaka. Posyp je serem. Piecz ok. 20 minut, aż ser ładnie się rozpuści.
Gotowe ziemniaki posyp posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z jogurtowo-czosnkowym sosem.