Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z dorsza podany na porach duszonych w maśle z sosem z szalotki w winie. Potrawa smaczna, zdrowa i na tyle elegancka, że godna każdej okazji i każdego stołu.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22542
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14842
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4645
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44321
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 629
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22542
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14842
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4645
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44321
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 614
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 629
Składniki
Włóż do rondla 3 łyżki masła i pokrojone w cienkie plasterki pory. Podsmaż na dość dużym ogniu a następnie duś na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Podsmaż na łyżce masła drobno posiekane szalotki. Dodaj wino i mieszaj, aż większość odparuje (ok. 10 minut).
Duś szalotki na małym ogniu. Dodawaj po kawałeczku resztę masła (zachowaj jeszcze łyżeczkę do usmażenia ryby) i energicznie mieszaj, aż się rozpuści. Następny kawałek dodaj dopiero wtedy, kiedy poprzedni będzie dokładnie "wmieszany". Zdejmij z ognia i również trzymaj w cieple.
Filety (umyte i osuszone) oprósz delikatnie solą i pieprzem. Usmaż na odrobinie masła najpierw stroną ze skórą. Podawaj na ciepłych talerzach - wyłóż na talerz warstwę duszonych porów, połóż na nich rybę. Posyp pokrojoną w cienkie paski szynką. Dookoła podlej sosem z szalotek, udekoruj natką. Podawaj od razu.