Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z dorsza podany na porach duszonych w maśle z sosem z szalotki w winie. Potrawa smaczna, zdrowa i na tyle elegancka, że godna każdej okazji i każdego stołu.
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1339
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1795
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 257
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 579
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1339
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1795
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 257
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 579
Składniki
Włóż do rondla 3 łyżki masła i pokrojone w cienkie plasterki pory. Podsmaż na dość dużym ogniu a następnie duś na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Podsmaż na łyżce masła drobno posiekane szalotki. Dodaj wino i mieszaj, aż większość odparuje (ok. 10 minut).
Duś szalotki na małym ogniu. Dodawaj po kawałeczku resztę masła (zachowaj jeszcze łyżeczkę do usmażenia ryby) i energicznie mieszaj, aż się rozpuści. Następny kawałek dodaj dopiero wtedy, kiedy poprzedni będzie dokładnie "wmieszany". Zdejmij z ognia i również trzymaj w cieple.
Filety (umyte i osuszone) oprósz delikatnie solą i pieprzem. Usmaż na odrobinie masła najpierw stroną ze skórą. Podawaj na ciepłych talerzach - wyłóż na talerz warstwę duszonych porów, połóż na nich rybę. Posyp pokrojoną w cienkie paski szynką. Dookoła podlej sosem z szalotek, udekoruj natką. Podawaj od razu.