Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z dorsza podany na porach duszonych w maśle z sosem z szalotki w winie. Potrawa smaczna, zdrowa i na tyle elegancka, że godna każdej okazji i każdego stołu.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14544
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19603
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 139
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1841
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14544
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19603
Składniki
Włóż do rondla 3 łyżki masła i pokrojone w cienkie plasterki pory. Podsmaż na dość dużym ogniu a następnie duś na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Podsmaż na łyżce masła drobno posiekane szalotki. Dodaj wino i mieszaj, aż większość odparuje (ok. 10 minut).
Duś szalotki na małym ogniu. Dodawaj po kawałeczku resztę masła (zachowaj jeszcze łyżeczkę do usmażenia ryby) i energicznie mieszaj, aż się rozpuści. Następny kawałek dodaj dopiero wtedy, kiedy poprzedni będzie dokładnie "wmieszany". Zdejmij z ognia i również trzymaj w cieple.
Filety (umyte i osuszone) oprósz delikatnie solą i pieprzem. Usmaż na odrobinie masła najpierw stroną ze skórą. Podawaj na ciepłych talerzach - wyłóż na talerz warstwę duszonych porów, połóż na nich rybę. Posyp pokrojoną w cienkie paski szynką. Dookoła podlej sosem z szalotek, udekoruj natką. Podawaj od razu.