Do góry

Dania główne Przepis na:

Pora na dorsza czyli dorsz na porach.

Pora na dorsza czyli dorsz na porach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4304

Dodano:

Odsłon: 1747

Filet z dorsza podany na porach duszonych w maśle z sosem z szalotki w winie. Potrawa smaczna, zdrowa i na tyle elegancka, że godna każdej okazji i każdego stołu.

Składniki

  • 3 nieduże filety z dorsza
  • 2 - 3 pory
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • szklanka czerwonego wina
  • 3 - 4 plastry suszonej szynki
  • 2 - 3 szalotki
  • pół kostki masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Włóż do rondla 3 łyżki masła i pokrojone w cienkie plasterki pory.
    Podsmaż na dość dużym ogniu a następnie duś na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając.
    Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.

  2. Podsmaż na łyżce masła drobno posiekane szalotki. Dodaj wino i mieszaj, aż większość odparuje (ok. 10 minut).

  3. Duś szalotki na małym ogniu.
    Dodawaj po kawałeczku resztę masła (zachowaj jeszcze łyżeczkę do usmażenia ryby) i energicznie mieszaj, aż się rozpuści.
    Następny kawałek dodaj dopiero wtedy, kiedy poprzedni będzie dokładnie "wmieszany".
    Zdejmij z ognia i również trzymaj w cieple.

  4. Filety (umyte i osuszone) oprósz delikatnie solą i pieprzem.
    Usmaż na odrobinie masła najpierw stroną ze skórą.
    Podawaj na ciepłych talerzach - wyłóż na talerz warstwę duszonych porów, połóż na nich rybę. Posyp pokrojoną w cienkie paski szynką. Dookoła podlej sosem z szalotek, udekoruj natką.
    Podawaj od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń