Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Filet z dorsza podany na porach duszonych w maśle z sosem z szalotki w winie. Potrawa smaczna, zdrowa i na tyle elegancka, że godna każdej okazji i każdego stołu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19999
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 605
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244659
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19999
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 526
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 605
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7034
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244659
Składniki
Włóż do rondla 3 łyżki masła i pokrojone w cienkie plasterki pory. Podsmaż na dość dużym ogniu a następnie duś na małym ogniu ok. 20 minut, często mieszając. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Podsmaż na łyżce masła drobno posiekane szalotki. Dodaj wino i mieszaj, aż większość odparuje (ok. 10 minut).
Duś szalotki na małym ogniu. Dodawaj po kawałeczku resztę masła (zachowaj jeszcze łyżeczkę do usmażenia ryby) i energicznie mieszaj, aż się rozpuści. Następny kawałek dodaj dopiero wtedy, kiedy poprzedni będzie dokładnie "wmieszany". Zdejmij z ognia i również trzymaj w cieple.
Filety (umyte i osuszone) oprósz delikatnie solą i pieprzem. Usmaż na odrobinie masła najpierw stroną ze skórą. Podawaj na ciepłych talerzach - wyłóż na talerz warstwę duszonych porów, połóż na nich rybę. Posyp pokrojoną w cienkie paski szynką. Dookoła podlej sosem z szalotek, udekoruj natką. Podawaj od razu.