Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisy na dipy do sałatek jakich nie znacie :)
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 44
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 711
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 44
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 711
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 58
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Składniki
Nie wiem jak wy, ale ja latem po prostu uwielbiam zajadać się sałatkami - chrupiące, orzeźwiające, świeże i surowe jedzenie podczas upałów smakuje mi dużo lepiej niż zimą. Ile jednak razy można jeść nawet najlepszą i najbardziej wyszukaną sałatkę z sosem vinegrette? Domyślam się , że każdy , nawet najbardziej proporcjonalny sos vinegrette w końcu znudzić się musi, a poniżej znajdziecie na to doskonałe rozwiązanie. Top 5 moich ulubionych sosów, które zawsze wychodzą jako alternatywę do tradycyjnej sałatki :) 1. Sos na bazie francuskiej musztardy i grejfruta: - 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy - sok z 1/4 grejpfruta - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól - tymianek (wszystkie składniki mieszamy dokładnie w naczyniu, aż do ich całkowitego połączenia się) Mocno orzeżwiający sos z chrupiącą gorczycą sprawdzi się idealnie w sałatkach z dodatkiem świeżych owoców ( szczególnie gruszki, jabłka , winogron) i pleśniowych serów ( camembert, lazur). 2. Sos pesto na bazie bazylii i parmezanu : - świeża bazylia - oliwa z oliwek - czosnek - sól, pieprz - drobno starty parmezan (wszystkie składniki dokładnie blendujemy , aż do uzyskania odpowiedniej , średnio gęstej konsystencji. Aby zagęścić sos dodajemy więcej parmezanu, natomiast , aby go rozrzedzić dodajemy więcej oliwy) Ziołowy sos o pięknym wyrazistym kolorze sprawdzi się przede wszystkich w sałatkach z włoskimi dodatkami - mozzarellą, suszonymi i świeżymi pomidorami, a także rukolą. 3. Sos na bazie tłuczonego pieprzu i octu winnego : - tłuczony ( nie mielony!) pieprz czarny - 2 łyżki octu winnego białego - 3 łyzki oliwy z oliwek - 3 łyżki jasnego miodu - sól - sok z połówki cytryny (wszystkie składniki mieszamy dokładnie w naczyniu, aż do ich całkowitego połączenia się) Intensywny sos pieprzowy - słodki, słony i kwaśny zarazem - to ideał do letnich sałatek . Szczególnie pasuje do rzodkiewki , rzepy , papryki , cebuli - generalnie do wszystkiego co mocno chrupie ;) 4. Sos na bazie chilli i brzoskwini : - jedna brzoskwinia z puszki - jedna papryczka chilli - kilka listków świeżej mięty ( brzoskwinię kroimy na małą kostkę i podgrzewamy na patelni , redukując wyciekający z niej sok. Następnie blendujemy całość z papryczką chilli i ponownie redukujemy w garnuszku sos aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypujemy drobno posiekanymi listkami świeżej mięty) Słodko - ostry sos owocowy pasuje szczególnie do ryb , sałatek z dorszem, łososiem i krewetkami. 5. Sos na bazie konfitury żurawinowej : - trzy łyżki żurawiny - 2 łyżki cukru - łyżka oliwy z oliwek - pieprz (żurawinę lekko podgrzewamy , karmelizując cukrem , następnie łączymy z oliwą i dodajemy świeżo zmielony pieprz) Bardzo słodki i gęsty sos sprawdzi się doskonale w sałatkach z dodatkiem pieczonego sera ( koziego, camembert), a także z dodatkiem czerwonego mięsa ( kaczką, wołowiną) .