Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porka inaczej zwana prażuchą to danie popularne na Lubelszczyźnie. Mimo niewielu prostych składników smakuje wybornie. Wystarczy przygotować omastę, ugotować ziemniaki z zaparzoną mąką i gotowe.
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 24
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 439
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 132
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 183
Zielone szparagi na zimno to zdrowa, smaczna alternatywa na przystawkę do obi...
Odsłon: 24
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 439
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 132
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 183
Składniki
Ziemniaki obierz ze skórki, umyj i potnij na mniejsze kawałki. Gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Gdy ziemniaki się gotują, zrób omastę. Cebulę i boczek pokrój w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, po wytopieniu się tłuszczu dodaj smalec i cebulę. Całość smaż do zrumienienia.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, nie wylewaj jednak całej wody – zostaw 1/3. Wsyp mąkę i gotuj jeszcze przez 10 minut. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku pieprzem i ubij za pomocą tłuczka.
Z powstałej masy formuj okrągłe kuleczki, podawaj polane omastą.