Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Elegancka zapiekanka z makaronu z masą jajeczno-serową z dodatkiem porów, podana z sosem pomidorowym. Dobra na każdą okazję, sprawdzi się na wegetariańskim stole świątecznym
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1826
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4652
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1826
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4652
Składniki
.W garnku rozgrzać oliwę, dodać czosnek, podsmażyć chwilę i dorzucić pomidory. Gotować sos ok 15 minut, następnie za pomocą ręcznego blendera zmiksować i gotować następne 10 minut na dużym ogniu mieszając co jakiś czas. Doprawić cukrem, solą pieprzem i octem, można też przecedzić żeby pozbyć się ziarenek i skórek, które się nie zblenowały (będzie jedwabisty) ale nie jest to konieczne. Można dodać zioła
Zapiekanka: Z porów ściągnąć 4 zewnętrzne warstwy (przecinając delikatnie każdą zewnętrzną warstwę delikatnie nożem wzdłuż), umyć. Zagotować wodę- ściągnięte warstwy pora wrzucić do wrzutka i zblanszować. Wyciągnąć z wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i całość zmiksować. Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać.
Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo blachę do pasztetu masłem. Na dno blachy wyłożyć jeden zblanszowany kawałki pora. Kolejne paski układać tak, żeby krótszym bokiem nachodziły na pasek na spodzie i wystawały poza formę. Poukładać tak wszystkie paski pora, żeby trochę nachodziły na siebie i w efekcie wypełniły spód i boki blachy wystając poza nią (do założenia potem). Do tak wyłożonej formy wyłożyć masę z makaronem, wygładzić. Następnie zawinąć do wewnątrz wystające kawałki pora, przykryć folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Następnie przestudzić ok 10-15 minut, wyłożyć na deskę do krojenia lub podłużny półmisek. Odczekać jeszcze z 5 minut i pokroić na plastry. Podawać polane sosem pomidorowym.