Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta z grochem, lekko kwaskowata, pieprzna, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem masła.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 206
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 86
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 206
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 86
Składniki
Groch zalewamy zimną wodą, moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy wodę, dolewamy świeżej, na wysokość mniej więcej 1-1,5 cm powyżej poziomu grochu. Dosalamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż groch zacznie się rozpadać, a nadmiar wody wyparuje. Mieszamy dość często, lubi się przypalać. W międzyczasie przepłukujemy kapustę, nie za bardzo, ma być lekko kwaśna. Szatkujemy drobniej. Przekładamy do garnka, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na łyżce masła. Łączymy ugotowaną kapustę, groch i cebulkę. Doprawiamy sola i pieprzem, pieprzu sporo, ma być lekko pikantnie. Do gotującej się kapusty dodajemy pozostałe masło. Mieszamy i pozwalamy mu się rozpuścić. Gotowe, smacznego.