Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta z grochem, lekko kwaskowata, pieprzna, z wyraźnie wyczuwalnym aromatem masła.
Groch zalewamy zimną wodą, moczymy całą noc.
Następnego dnia odcedzamy wodę, dolewamy świeżej, na wysokość mniej więcej 1-1,5 cm powyżej poziomu grochu. Dosalamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż groch zacznie się rozpadać, a nadmiar wody wyparuje. Mieszamy dość często, lubi się przypalać.
W międzyczasie przepłukujemy kapustę, nie za bardzo, ma być lekko kwaśna. Szatkujemy drobniej. Przekładamy do garnka, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na łyżce masła.
Łączymy ugotowaną kapustę, groch i cebulkę. Doprawiamy sola i pieprzem, pieprzu sporo, ma być lekko pikantnie.
Do gotującej się kapusty dodajemy pozostałe masło. Mieszamy i pozwalamy mu się rozpuścić.
Gotowe, smacznego.
Pyszna kapusta z grochem i grzybami - nie tylko na Wigilię.
Odsłon: 2575
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 21
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1566
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1415
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 130
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1334
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 21
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1566
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1415
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 130
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1334
Składniki
Groch zalewamy zimną wodą, moczymy całą noc. Następnego dnia odcedzamy wodę, dolewamy świeżej, na wysokość mniej więcej 1-1,5 cm powyżej poziomu grochu. Dosalamy i gotujemy na małym ogniu, do momentu, aż groch zacznie się rozpadać, a nadmiar wody wyparuje. Mieszamy dość często, lubi się przypalać. W międzyczasie przepłukujemy kapustę, nie za bardzo, ma być lekko kwaśna. Szatkujemy drobniej. Przekładamy do garnka, dolewamy pół szklanki wody i gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy ją na łyżce masła. Łączymy ugotowaną kapustę, groch i cebulkę. Doprawiamy sola i pieprzem, pieprzu sporo, ma być lekko pikantnie. Do gotującej się kapusty dodajemy pozostałe masło. Mieszamy i pozwalamy mu się rozpuścić. Gotowe, smacznego.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Oładki galicyjskie
Dania główne
Makaron cacio e pepe
Dania główne
Karkówka inaczej
Dania główne
Tagliatelle z pesto z rukoli i pomidorkami koktajlowymi
Oładki galicyjskie
Okładki to małe smażone placuszki, w zależności od regionu przygotowywane z r...
Odsłon: 82
Makaron cacio e pepe
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1334