Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowane w mundurkach, tradycyjnie podawano ze śledziem w śmietanie, ale doskonale komponują się także z roztopionym masłem, cebulką, czosnkiem i jajkiem sadzonym. Oprószone świeżym szczypiorkiem zachwycają aromatem! W tym przepisie prezentujemy najprostszą, ale niezwykle smaczną wersję z jajkiem sadzonym, którą każdy uwielbia. W takiej odsłonie ziemniaki są wyjątkowo delikatne i mają lekko słodkawy smak.
garnek, patelnia, nóż, deska do krojenia
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37028
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1293
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1680
Smaczne danie :)
Odsłon: 777
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1490
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 37028
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1293
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1680
Smaczne danie :)
Odsłon: 777
Ciasto jest pyszne. Można powiedzieć też, że zdrowe.
Odsłon: 1490
Składniki
Wybierz ziemniaki bez żadnych uszkodzeń i średniej wielkości. Oczyść ziemniaki z piasku, obmyj pod bieżącą wodą.
Do garnka wypełnionego wodą (ziemniaki muszą być w pełni zanurzone) wsyp sól. Gotuj ziemniaki przez 20 minut. Kiedy będą już gotowe, skórka delikatnie zaczynie pękać. Możesz również ziemniaki nakłuć je widelcem, aby sprawdzić ich miękkość. Gdy będą gotowe odstaw na chwilę.
Pokrojoną cebulkę w kostkę podsmaż do zarumienienia się na patelni. Dodaj około 2 łyżek oliwy lub masła do smażenia. Najlepiej smakuje z masłem. Dopraw ją solą i pieprzem.
Gdy cebulka się podsmaży, dodaj kolejne 2 łyżki masła i podsmażaj delikatnie skórkę ziemniaków przez minutę, chodzi tylko o to, aby masło było odczuwalne w skórce. Oprósz solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem.
Usmaż jajko z płynnym żółtkiem - lekko ścięte. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu (około łyżki). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, rozbij jajko na patelni. Ważne jest, aby nie rozbić żółtka. Jajko wrzucaj zawsze przy niskiej wysokości, kontrolując rozlewanie się jajka. Gdy poczujesz, że białko już się ścina i nie ma tłuszczu, dodaj wodę. Przykryj jajko.
Gdy jajko będzie już gotowe, przełóż obok lub na ziemniaki. Ziemniaki przykryj podsmażoną cebulką i oprósz szczypiorkiem. Pyszne i pożywne danie gotowe!