Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka bałkańska to aromatyczne danie jednogarnkowe. Wykorzystaj czas obfity w warzywa sezonowe, aby przygotować pożywny i smakowity obiad. Podawaj danie z kilkoma świeżymi kromkami chleba, gotowanymi ziemniakami lub ulubioną kaszą. Możesz przygotować też większą porcję, ponieważ schab jest równie smaczny na drugi dzień.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1205
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1205
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 150
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 467
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Pomidory umyj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Wyjmij z papryki gniazda nasienne i także posiekaj w kostkę.
Umyj i osusz schab oraz pokrój go w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso na złoty kolor, a następnie przełóż na talerz. Na tej samej patelni przesmaż cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj paprykę. Po chwili dorzuć pomidory, wrzuć liście laurowe, dopraw tymiankiem, solą, cukrem i pieprzem. Dodaj mięso i gotuj na średnim ogniu, częściowo pod przykryciem. Mieszaj od czasu do czasu i w razie potrzeby dolej wody, żeby warzywa i mięso się nie przypaliły. Trzymaj schab na gazie około 1 godziny.
W międzyczasie usmaż bakłażany. Umyj, osusz i pokrój bakłażany w plasterki. Obtocz je w mące i smaż na złoty kolor, około 2-3 minuty z każdej strony. W razie potrzeby dodaj więcej oleju. Warzywa odsącz na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
Gdy schab będzie ugotowany, dodaj plastry bakłażana i delikatnie wymieszaj. Pozwól, aby smaki się połączyły i gotuj jeszcze kilka minut na małym gazie. Następnie wyłączyć ogień i posyp dużą ilością świeżo posiekanej natki pietruszki. Podawaj od razu.