Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka chińska z makaronem soba

Potrawka chińska z makaronem soba

Autor:

Przepisów i artykułów: 221 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 279

Warzywa z piersią kurczaka na sposób chiński podane z makaronem soba, to świetny sposób na szybki obiad. Sycące, dzięki dodatkowi mięsa i rozgrzewające, dzięki aromatycznym przyprawom.

Składniki

  • Mięso:
  • Pierś z kurczaka podwójna 1 szt.
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • sok z limonki 1 łyżka
  • imbir starty 2 łyżeczki
  • Warzywa:
  • Marchew średnia 2 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • cebula mała 1 szt.
  • fasola szparagowa zielona cięta mrożona 1 szklanka
  • Dodatkowo:
  • grzyby suszone MUN 10 g
  • sos sojowy 50 ml
  • czosnek 2 ząbki
  • Pędy bambusa 1/4 szklanki
  • chili w płatkach 1 łyżeczka
  • Sezam 1 łyżka
  • Olej sezamowy 1/2 łyżki
  • kolendra posiekana 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
  • Cukier trzcinowy 2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • Makaron soba 200 g
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Potrawka chińska z makaronem soba

Przygotowanie

  1. Pierś zamarynować z imbirem, sosem sojowym i sokiem z limonki, przynajmniej przez 1 godzinę. Grzyby mun namoczyć w 220 ml gorącej wody przez 40 minut. Wodę z grzybów zachować, grzyby odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki, paprykę pokroić na cienkie paski, cebulę w piórka. W woku rozgrzać olej rzepakowy. Na dużym ogniu podsmażyć pierś z kurczaka. Podsmażoną pierś przełożyć na talerz. Dodać łyżkę oleju i smażyć marchew, paprykę, cebulę, grzyby i fasolkę szparagową (zamrożoną wcześniej nie rozmrażać). Smażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie, ale pozostaną jędrne. Dodać pierś z kurczaka, pędy bambusa i chwilę podsmażyć. Całość doprawić cukrem, sosem sojowym, posiekanymi ząbkami czosnku i chili. Do wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać i całość wylać na patelnię. Chwilę poddusić do zgęstnienia sosu. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i dodać do woka, Całość wymieszać. Dodać ziarna sezamu, posiekaną kolendrę lub natkę oraz olej sezamowy. Podawać od razu po przygotowaniu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń