Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne, pożywne oraz bardzo aromatyczne połączenie kurczaka, warzyw i kaszy jaglanej otulonej wyrazistą nutą curry. Danie świetnie rozgrzewa oraz dodaje energii, co przyda się podczas zimnych i pochmurnych dni.
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 205
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 612
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 44
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 205
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 612
Składniki
Na początku przygotowujemy kuleczki jaglane. Kaszę jaglaną parzymy wrzątkiem i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie 1 część kaszy gotujemy w trzech częściach wody z dodatkiem soli i łyżeczki masła. Po ugotowaniu, dodajemy do niej 1 łyżeczkę curry, mieszamy i delikatnie studzimy. Następnie formujemy w dłoniach kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Następnie przygotowujemy marynatę do indyka. Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, sos sojowy i wszystkie przyprawy: curry, słodką paprykę, cynamon oraz pieprz cayenne - wszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego ze ścięgien i włókien indyka kroimy w paski i nacieramy je przygotowaną marynatą. Odstawiamy na chwilę, aby mięso nabrało aromatu i wyrazistości.
Cebule kroimy w piórka i szklimy je na odrobinie oleju rzepakowego.
Żółtą paprykę kroimy w cienkie pasy, dodajemy je do zeszklonej cebuli i chwilę razem smażymy. Na koniec dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę curry i doprawiamy całość solą morską, pieprzem czarnym oraz cayenne.
Na drugiej patelni smażymy zamarynowane paski indyka, nie dodając już oleju, gdyż ten z marynaty będzie wystarczający. Usmażonego indyka przekładamy do wcześniej podsmażonych warzyw mieszamy i dusimy wszystko razem jeszcze przez 1 minutę.
Całość podajemy z upieczonymi kuleczkami jaglanymi i świeżą zieleniną. Życzę smacznego! :)