Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka jednogarnkowa z makaronem.

Potrawka jednogarnkowa z makaronem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 657 Ocena: 4102

Dodano:

Odsłon: 203

Zalega wam w lodówce biała kiełbasa i nie macie pomysłu co z nią zrobić ? Podam wam świetne moim zdaniem rozwiązanie które dziś wymyśliłam i upichciłam, rodzinka zadowolona i solidnie najedzona. Jak to moja mama zawsze mi mówi " dzieciaku z niczego zrobisz coś trzeba mieć tylko chęci ". I tu przyznam jej świętą rację nie miałam pomysłu na obiad a że w lodówce leżała biała kiełbasa to sobie myślę, myślę i wpadł mi pomysł do głowy na zrobienie potrawki. Dodałam co miałam tylko mięso z karkówki szybko poleciałam i kupowałam.

Składniki

  • 500 g białej kiełbasy wieprzowej,
  • 700 g mięsa mielonego z karkówki wieprzowej,
  • 0,5 łyżki przyprawy do mięsa,
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 0,5 łyżki papryki czerwonej słodkiej w proszku,
  • 1 cebula 100 g,
  • 3 papryki kolorowe,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 marchew 150 g,
  • 3 szklanki wody przegotowanej zimnej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 250 g makaronu (u mnie makaron gwiazdeczki),
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Potrawka jednogarnkowa z makaronem.

Przygotowanie

  1. Z kiełbasy białej surowej zdjąć skórkę, do miski przełożyć mięso z kiełbasy, wsypać przyprawy czyli : paprykę czerwoną słodką w proszku, czosnek granulowany, suszony lubczyk oraz przyprawę do mięsa. Wszystko razem ugniatając widelcem połączyć ze sobą.

  2. Do przygotowanego mięsa z kiełbasy dodać zmielone mięso z karkówki i za pomocą rąk dokładnie wymieszać aby mięso z kiełbasy połączyło się z karkówką zmieloną, dodać do smaku pół łyżeczki soli.

  3. Jak już mamy przygotowane mięsa. Na patelnię dużą wlać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć do czasu zeszklenia się cebuli, następnie dodać startą na tarce jarzynowej marchew i również podsmażyć do czasu aż marchew lekko zmięknie. Do podsmażonej cebuli z marchwią dodać przygotowane wcześniej z przyprawami mięso, podsmażyć je do czasu wyparowania z mięsa wody.

  4. Gdy mięso już jest już dość podsmażone i wyparowała z niego woda, przełożyć mięso usmażone do większego garnka. Dodać oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w paski kolorową paprykę i chwilę całość podsmażyć. W czasie smażenia się mięsa z papryką wlać początkowo jedną szklankę przegotowanej wody i dusić pod przykryciem.

  5. Gdy w czasie duszenia mięso i papryka są już mięciutkie wsypać makaron ( można makaron też wcześniej ugotować i dodać odlany z wody będzie szybciej ). Dodając surowy makaron dodać pozostałe dwie szklanki wody i również dusić pod przykryciem co raz mieszając aby się nie przypaliło do miękkości makaronu.

  6. Jak już makaron w potrawce z mięsa jest dość miękki dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki i jeszcze chwilę cały czas mieszając podsmażyć. Gotową potrawkę zdjąć z ognia i danie jest gotowe do spożycia. Jeśli komuś przeszkadza skórka z papryki można ją wyciągnąć podczas duszenia się potrawy.

  7. Tak przygotowana potrawka świetnie nadaje się do spożycia na gorąco jak również na zimno. Jest bardzo sycąca. Jeśli raz taka zrobicie będziecie często wracać do takiego przepisu. U mnie domownicy tak polubili to danie że proszą aby im częściej je przygotowywać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń