Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przygotować na jednej patelni, w zaledwie 20 minut. Cała twoja rodzina pokocha to danie, które nie tylko jest pełne słonecznego smaku pomidorów i ziół, ale także jest pełnowartościowym i zdrowym posiłkiem na każdą porę roku. Przepis możesz też zmodyfikować, używając innego makaronu czy dodając warzywa, które akurat masz w lodówce. Z powodzeniem zamiast pałek z kurczaka możesz wykorzystać kawałki piersi czy nawet tofu lub inne zamienniki.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20658
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4398
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1201
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1334
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20658
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 25112
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1071
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4398
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1201
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1334
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka umyj i osusz. Dopraw go papryką, oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na ok. godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż mięso ze wszystkich stron do ładnego zrumienienia. Zdejmij go na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekane cebulę i czerwoną paprykę do miękkości. Wlej passatę pomidorową, a następnie jogurt. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Dołóż szpinak i gotuj całość do zwiędnięcia liści.
Na patelnię dodaj makaron i kurczaka. Całość przemieszaj, by wszystko dobrze pokryło się sosem.
Potrawkę toskańską podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.