Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przygotować na jednej patelni, w zaledwie 20 minut. Cała twoja rodzina pokocha to danie, które nie tylko jest pełne słonecznego smaku pomidorów i ziół, ale także jest pełnowartościowym i zdrowym posiłkiem na każdą porę roku. Przepis możesz też zmodyfikować, używając innego makaronu czy dodając warzywa, które akurat masz w lodówce. Z powodzeniem zamiast pałek z kurczaka możesz wykorzystać kawałki piersi czy nawet tofu lub inne zamienniki.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1535
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231937
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5043
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1535
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231937
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 5043
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Kurczaka umyj i osusz. Dopraw go papryką, oregano, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw na ok. godzinę do lodówki.
Na patelni rozgrzej oliwę. Smaż mięso ze wszystkich stron do ładnego zrumienienia. Zdejmij go na talerz.
Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekane cebulę i czerwoną paprykę do miękkości. Wlej passatę pomidorową, a następnie jogurt. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Dołóż szpinak i gotuj całość do zwiędnięcia liści.
Na patelnię dodaj makaron i kurczaka. Całość przemieszaj, by wszystko dobrze pokryło się sosem.
Potrawkę toskańską podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Resztki przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu 2 dni.