Do góry

Dania główne Przepis na:

potrawka w chlebie z kaszą

potrawka w chlebie z kaszą

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2716

Dodano:

Odsłon: 2889

Mimo, że na zewnątrz upały, ja nie waham się robić kuchennych tropików. Piekarnik grzeje, para bucha z rondli. I pełnia szczęścia. Bo miałam ochotę na coś bardzo konkretnego. Więc dużo mięsa. Przeróżnego. Więc powstaje: bardzo mięsna potrawka w chlebie podana z kaszą z puree warzywnym.

Składniki

  • bulion
  • potrawka
  • kasza
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
potrawka w chlebie z kaszą

Przygotowanie

  1. BULION

    ok. 500 g golenia wołowego
    5 małych marchewek
    5 małych pietruszek
    cebula
    por
    seler
    3-4 liście laurowe
    ziele angielskie
    jałowiec
    sól i pieprz

    Mięso oczyszczam i opłukuję. Cebulę opalam nad palnikiem. Włoszczyznę oczyszczam. Przekładam wszystko do garnka. Zalewam wodą do zakrycia wszystkich składników. Przyprawiam. Zagotowuję i gotuję pod przykryciem około 30-40 minut. Mięso i włoszczyznę wyjmuję na sitko. Bulion odstawiam.

  2. POTRAWKA

    wołowina z bulionu i bulion
    200 g boczku wędzonego
    pół wianka kiełbasy jałowcowej
    dwie kiełbasy myśliwskie
    cebula
    zielona papryka
    2-3 papryki konserwowe /różnokolorowe/
    200 g pieczarek
    150 g fasoli konserwowej lub świeżej /wcześniej obranej i ugotowanej/
    przecier pomidorowy lub 3-4 pomidory /sparzone, pozbawione skórek i nasion, pokrojone/
    natka pietruszki
    ostra wędzona papryka
    kumin
    czosnek
    papryka słodka
    sól i pieprz
    olej
    bochenek chleba /u mnie słowiański/

    Wołowinę kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, chwilę podsmażam mięso, przekładam do żeliwnego garnka, zalewam około 500 ml bulionu i duszę. Na patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję posiekaną cebulę i podsmażam do zeszklenia cebuli. Dodaję do wołowiny. Kiełbasy kroję na półtalary, podsmażam i również dodaję do wołowiny. W razie potrzeby dolewam bulionu. Doprawiam solą i pieprzem, przeciskam czosnek przez praskę. Duszę około 45 minut na wolnym ogniu. Pieczarki obieram, kroję na ćwiartki, dodaję do garnka. Paprykę zieloną oczyszczam, kroję w słupki, dodaję do potrawki. Duszę 15-20 minut. Kroję paprykę konserwową, odsączam fasolkę i dodaję. Wszystko mieszam z pomidorami/przecierem. Doprawiam paprykami, kuminem, solą i pieprzem. Duszę około 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodaję natkę pietruszki.

    Odkrawam górną część chleba. Wyskubuję środek. Wydrążonych chleb zapiekam 15-20 minut w 175 stopniach Celsjusza. Chleb wypełniam gorącą potrawką przed samym podaniem.

  3. KASZA

    200 g kaszy gryczanej białej
    400 ml wody
    marchewki z bulionu /5 małych ugotowanych/
    pietruszki z bulionu /5 małych ugotowanych/
    100 ml bulionu wołowego
    oscypek /starty na drobnej tarce/
    tymianek
    pół łyżeczki świeżo startego imbiru
    sól i pieprz

    Kaszę opłukuję i gotuję w 400 ml osolonej wody. Marchew i pietruszkę kroję, zalewam bulionem, doprawiam solą i pieprzem, miksuję ręcznym blenderem do uzyskania puree. Puree mieszam z kaszą i startym serem, przyprawiam tymiankiem i imbirem. Porcje kaszy przekładam do mniejszych naczyń i zapiekam około 20 minut w 175 stopniach Celsjusza.

    Podaję wszystko razem, bardzo gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń