Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2716
Dodano: 10.08.2014
Odsłon: 2889
1-2 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
BULION
ok. 500 g golenia wołowego
5 małych marchewek
5 małych pietruszek
cebula
por
seler
3-4 liście laurowe
ziele angielskie
jałowiec
sól i pieprz
Mięso oczyszczam i opłukuję. Cebulę opalam nad palnikiem. Włoszczyznę oczyszczam. Przekładam wszystko do garnka. Zalewam wodą do zakrycia wszystkich składników. Przyprawiam. Zagotowuję i gotuję pod przykryciem około 30-40 minut. Mięso i włoszczyznę wyjmuję na sitko. Bulion odstawiam.
POTRAWKA
wołowina z bulionu i bulion
200 g boczku wędzonego
pół wianka kiełbasy jałowcowej
dwie kiełbasy myśliwskie
cebula
zielona papryka
2-3 papryki konserwowe /różnokolorowe/
200 g pieczarek
150 g fasoli konserwowej lub świeżej /wcześniej obranej i ugotowanej/
przecier pomidorowy lub 3-4 pomidory /sparzone, pozbawione skórek i nasion, pokrojone/
natka pietruszki
ostra wędzona papryka
kumin
czosnek
papryka słodka
sól i pieprz
olej
bochenek chleba /u mnie słowiański/
Wołowinę kroję na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam olej, chwilę podsmażam mięso, przekładam do żeliwnego garnka, zalewam około 500 ml bulionu i duszę. Na patelni podsmażam pokrojony boczek, dodaję posiekaną cebulę i podsmażam do zeszklenia cebuli. Dodaję do wołowiny. Kiełbasy kroję na półtalary, podsmażam i również dodaję do wołowiny. W razie potrzeby dolewam bulionu. Doprawiam solą i pieprzem, przeciskam czosnek przez praskę. Duszę około 45 minut na wolnym ogniu. Pieczarki obieram, kroję na ćwiartki, dodaję do garnka. Paprykę zieloną oczyszczam, kroję w słupki, dodaję do potrawki. Duszę 15-20 minut. Kroję paprykę konserwową, odsączam fasolkę i dodaję. Wszystko mieszam z pomidorami/przecierem. Doprawiam paprykami, kuminem, solą i pieprzem. Duszę około 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodaję natkę pietruszki.
Odkrawam górną część chleba. Wyskubuję środek. Wydrążonych chleb zapiekam 15-20 minut w 175 stopniach Celsjusza. Chleb wypełniam gorącą potrawką przed samym podaniem.
KASZA
200 g kaszy gryczanej białej
400 ml wody
marchewki z bulionu /5 małych ugotowanych/
pietruszki z bulionu /5 małych ugotowanych/
100 ml bulionu wołowego
oscypek /starty na drobnej tarce/
tymianek
pół łyżeczki świeżo startego imbiru
sól i pieprz
Kaszę opłukuję i gotuję w 400 ml osolonej wody. Marchew i pietruszkę kroję, zalewam bulionem, doprawiam solą i pieprzem, miksuję ręcznym blenderem do uzyskania puree. Puree mieszam z kaszą i startym serem, przyprawiam tymiankiem i imbirem. Porcje kaszy przekładam do mniejszych naczyń i zapiekam około 20 minut w 175 stopniach Celsjusza.
Podaję wszystko razem, bardzo gorące.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)