Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka warzywna "Piekielny Meksyk"

Potrawka warzywna Piekielny Meksyk

Autor:

Przepisów i artykułów: 962 Ocena: 26086

Dodano:

Odsłon: 13547

Propozycja na aromatyczną, wyrazistą i pikantną potrawkę warzywną w stylu meksykańskim. Propozycja dla wielbicieli ostrych i intensywnych smaków. Całość idealnie komponuje się z ryżem lub pieczonymi batatami :)

Składniki

  • 1 biała cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ostre papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (słodkiej)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • PRZYPRAWY:
  • 2 łyżeczki curry
  • 2,5 łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz (świeżo mielony)
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • sól do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Potrawka warzywna "Piekielny Meksyk"

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek.

  2. Wszystkie papryki (słodką i ostre) kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do cebulki i chwilę razem przesmażamy.

  3. Podsmażone warzywa zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy cukier brzozowy, curry, tymianek oraz słodką paprykę mieloną i dusimy wszystko około 5 minut.

  4. Po tym czasie dodajemy 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki. Całość dusimy przez kolejne 5 minut.

    Na sam koniec potrawkę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

  5. Potrawka idealnie komponuje się z pieczonymi batatami lub ryżem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń