Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować potrawę jednogarnkową, w krajach anglojęzycznych nazywana: "stew", a w tym przypadku Beef Stew, czyli po polsku - wołową potrawkę z warzywami.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2534
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 611
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 764
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2534
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 611
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 207
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 764
Składniki
Wołowinę kroimy w kostkę 2x2cm.
Cebulę siekamy, czosnek rozgniatamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki, ziemniaki w grubą kostkę.
Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym partiami smażymy mięso, aż mocno zbrązowieje, a następnie przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (wlewamy łyżkę tłuszczu, jeśli to konieczne), lekko solimy i smażymy kilka minut.
Warzywa przekładamy do większego rondla, dodajemy wołowinę.
Na patelnie ze smażenia wlewamy bulion, łyżeczkę tymianku i zagotowujemy.
Sos przelewamy do rondla z mięsem i warzywami, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 1 godzinę i 15 minut, w miarę potrzeby dolewając lekko wody.
Następnie dodajemy marchew i ziemniaki i dusimy 30 minut (aż warzywa i mięso będą miękkie).
Pod koniec dokładamy groszek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.