Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować potrawę jednogarnkową, w krajach anglojęzycznych nazywana: "stew", a w tym przypadku Beef Stew, czyli po polsku - wołową potrawkę z warzywami.
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20256
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1048
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 4013
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19107
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 20256
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1048
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 4013
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 19107
Składniki
Wołowinę kroimy w kostkę 2x2cm.
Cebulę siekamy, czosnek rozgniatamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki, ziemniaki w grubą kostkę.
Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym partiami smażymy mięso, aż mocno zbrązowieje, a następnie przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (wlewamy łyżkę tłuszczu, jeśli to konieczne), lekko solimy i smażymy kilka minut.
Warzywa przekładamy do większego rondla, dodajemy wołowinę.
Na patelnie ze smażenia wlewamy bulion, łyżeczkę tymianku i zagotowujemy.
Sos przelewamy do rondla z mięsem i warzywami, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 1 godzinę i 15 minut, w miarę potrzeby dolewając lekko wody.
Następnie dodajemy marchew i ziemniaki i dusimy 30 minut (aż warzywa i mięso będą miękkie).
Pod koniec dokładamy groszek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.