Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka wołowa z warzywami (Beef Stew)

Potrawka wołowa z warzywami (Beef Stew)

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 71

Dodano:

Odsłon: 2899

Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować potrawę jednogarnkową, w krajach anglojęzycznych nazywana: "stew", a w tym przypadku Beef Stew, czyli po polsku - wołową potrawkę z warzywami.

Składniki

  • 700g wołowiny (w tym przypadku jest to ligawa i tą część polecam)
  • 4-5 ziemniaków
  • 3 marchwie
  • pół szklanki zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek
  • mąka do oprószenia mięsa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wołowinę kroimy w kostkę 2x2cm.

  2. Cebulę siekamy, czosnek rozgniatamy, marchew obieramy i kroimy w plasterki, ziemniaki w grubą kostkę.

  3. Mięso oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym partiami smażymy mięso, aż mocno zbrązowieje, a następnie przekładamy na talerz.

  4. Na tej samej patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem (wlewamy łyżkę tłuszczu, jeśli to konieczne), lekko solimy i smażymy kilka minut.

  5. Warzywa przekładamy do większego rondla, dodajemy wołowinę.

  6. Na patelnie ze smażenia wlewamy bulion, łyżeczkę tymianku i zagotowujemy.

  7. Sos przelewamy do rondla z mięsem i warzywami, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 1 godzinę i 15 minut, w miarę potrzeby dolewając lekko wody.

  8. Następnie dodajemy marchew i ziemniaki i dusimy 30 minut (aż warzywa i mięso będą miękkie).

  9. Pod koniec dokładamy groszek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń