Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja z cukinią w roli głównej: cukinia z wędzonym boczkiem, suszonymi /a najlepiej wędzonymi/ śliwkami i pomidorami. Możemy serwować z ryżem, kaszą, makaronem lub pieczywem.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13279
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2603
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3748
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4771
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13279
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2603
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3748
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4771
Składniki
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy do czasu aż wytopi się tłuszcz ale nie powstaną skwarki. Do boczku dodajemy pokrojoną cukinię /jeśli ma twarda skórkę musimy ją obrać/ oraz cebulę. Podsmażamy razem 3-4 min. Następnie dodajemy pokrojone śliwki suszone /najlepsze są wędzone/. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy na patelnię. Dusimy do czasu aż pomidory rozgotują się i część ich soku odparuje. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię by zagęścić potrawkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze 2-3 min. Możemy podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.