Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja z cukinią w roli głównej: cukinia z wędzonym boczkiem, suszonymi /a najlepiej wędzonymi/ śliwkami i pomidorami. Możemy serwować z ryżem, kaszą, makaronem lub pieczywem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2004
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5385
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3693
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2004
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5385
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5456
Składniki
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy do czasu aż wytopi się tłuszcz ale nie powstaną skwarki. Do boczku dodajemy pokrojoną cukinię /jeśli ma twarda skórkę musimy ją obrać/ oraz cebulę. Podsmażamy razem 3-4 min. Następnie dodajemy pokrojone śliwki suszone /najlepsze są wędzone/. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy na patelnię. Dusimy do czasu aż pomidory rozgotują się i część ich soku odparuje. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy na patelnię by zagęścić potrawkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy jeszcze 2-3 min. Możemy podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.