Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Idealnie sprawdza się tutaj grill. Wszystko jedno czy grill palony brykietami, gazowy czy palenisko na drewno z regulowanym rusztem. Ja jestem zwolenniczką tego ostatniego:) Dlatego miałam możliwość przygotowania na nim potrawki z kurczakiem i warzywami oraz jednocześnie piekłam kiełbaski nad ogniem. Dodatkowo przygotowałam chrupiące grzanki. Wszystko razem w efekcie końcowym stworzyło pyszne danie, polecam :)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4378
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11897
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6786
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5595
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 172
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4378
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11897
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6786
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5595
Składniki
Kiełbaski ponacinać z obu stron, położyć na kratce grilla lub nadziać na metalowe pręty i piec nad ogniem, często obracając.
Przygotować dwie formy keksówki aluminiowe. Do obu włożyć warstwę wyszorowanych ziemniaków i pokrojoną w plastry cebulę, cukinię oraz papryki pokrojone w kawałki, posypać delikatnie solą i pieprzem.
Do jednej dodać kilka pomidorów suszonych, pokrojone w plasterki oliwki i oczyszczone szparagi. Na to ułożyć pokrojoną pierś w kawałki, posypać obficie przyprawą ziołową, przykryć plasterkami boczku. Do drugiej formy dołożyć pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kawałki. Na to ułożyć drugą pierś ponacinaną w kilku miejscach i obsypaną obficie paprykami. Obie formy przykryć szczelnie folią aluminiową.
Postawić na ruszcie grilla. Od momentu kiedy potrawy zaczną się dusić, zmniejszyć ogień. Po 20 minutach ściągnąć folię i dusić dalej 10- 15 minut bez przykrycia. Plasterki boczku ściągnąć z potrawki, lekko upiec na grillu.
Potrawki wyłożyć na duży półmisek, pośrodku ułożyć kiełbaski, plasterki upieczonego boczku, obficie posypać zieleniną i podawać z grzankami z chleba tostowego potartymi świeżym ząbkiem czosnku.