Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas przyrządzania potraw na świeżym powietrzu. Idealnie sprawdza się tutaj grill. Wszystko jedno czy grill palony brykietami, gazowy czy palenisko na drewno z regulowanym rusztem. Ja jestem zwolenniczką tego ostatniego:) Dlatego miałam możliwość przygotowania na nim potrawki z kurczakiem i warzywami oraz jednocześnie piekłam kiełbaski nad ogniem. Dodatkowo przygotowałam chrupiące grzanki. Wszystko razem w efekcie końcowym stworzyło pyszne danie, polecam :)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 46
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 129
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4190
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 46
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 129
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2823
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4190
Składniki
Kiełbaski ponacinać z obu stron, położyć na kratce grilla lub nadziać na metalowe pręty i piec nad ogniem, często obracając.
Przygotować dwie formy keksówki aluminiowe. Do obu włożyć warstwę wyszorowanych ziemniaków i pokrojoną w plastry cebulę, cukinię oraz papryki pokrojone w kawałki, posypać delikatnie solą i pieprzem.
Do jednej dodać kilka pomidorów suszonych, pokrojone w plasterki oliwki i oczyszczone szparagi. Na to ułożyć pokrojoną pierś w kawałki, posypać obficie przyprawą ziołową, przykryć plasterkami boczku. Do drugiej formy dołożyć pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kawałki. Na to ułożyć drugą pierś ponacinaną w kilku miejscach i obsypaną obficie paprykami. Obie formy przykryć szczelnie folią aluminiową.
Postawić na ruszcie grilla. Od momentu kiedy potrawy zaczną się dusić, zmniejszyć ogień. Po 20 minutach ściągnąć folię i dusić dalej 10- 15 minut bez przykrycia. Plasterki boczku ściągnąć z potrawki, lekko upiec na grillu.
Potrawki wyłożyć na duży półmisek, pośrodku ułożyć kiełbaski, plasterki upieczonego boczku, obficie posypać zieleniną i podawać z grzankami z chleba tostowego potartymi świeżym ząbkiem czosnku.