Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z indyka (zupełnie klasyczna)

Przepis dnia 2009-06-11
Potrawka z indyka (zupełnie klasyczna)

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 13146

Doskonałe danie dla całej rodziny.

Składniki

  • mięso z indyka (najlepiej ze skrzydeł), 0,5 kg
  • wywar (rosół) w którym gotowało sie mięso, ok 2 szklanek
  • mąka, 4-5 łyżek
  • sok z cytryny, z połowy owocu
  • cukier, do smaku (ok 2 łyżki)
  • masło, 2 łyżki
  • rodzynki, cała paczka
3-4 os. 15 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Potrawka z indyka (zupełnie klasyczna)

Przygotowanie

  1. Mięso z rosołu podzielić na kawałki, odłożyć na bok. W garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć, by straciła smak surowizny (nie złocić!), powoli i stopniowo dodawać zimny (nie będzie klusek) rosół, tak, by odiagnąć kremową, półpłynną kosystencję. Dodać sok z cytryny, cukier i rodzynki. Gdy lekko napęcznieją, dodać mięso, aby się zagrzało w sosie.

  2. Podawać z ryżem. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń