Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z kalafiora

Potrawka z kalafiora

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 1092

Dodano:

Odsłon: 327

Cudowny kalafior w towarzystwie czerwonej papryki i młodziutkiej cukini jeszcze z własnego ogródka. Kolory jesieni jednak potrafią zachwycać, nie wspomnę o walorach smakowych warzyw.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy 2-3 minuty, po czym odcedzamy i pozostawiamy do odparowania.

  2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę wędlinę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, nastepnie pokrojoną w cienkie paski paprykę. Chwilę razem podsmażamy często mieszając, aż wszystko ładnie się zeszkli. Nastepnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinie i podzielone drobno różyczki kalafiora. Zalewamy to wszystko przegotowaną goracą wodą tak, aby nie przykryć warzyw w całości. Dodajemy przyprawy i przykrywamy na chwilę pokrywką, dusimy 3-4 minuty, aby smaki się połaczyły, po czym odkrywamy i dodajemy jogurt wymieszany dokładnie z mąką i zagotowujemy, pamietając o mieszaniu, żeby nie zrobiły sie grudki. Gotową potrawkę posypujemy na talerzu dowolną zieleniną. Można ją spożywać jako samodzielne danie lub np. z ugotowanym ryżem czy kaszą jaglaną. Świetnie się będzie komponować z pieczonymi ziemniaczkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 17 października Świetny przepis, mam jeszcze warzywa z ogródka wiec wykorzystam. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń