Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowny kalafior w towarzystwie czerwonej papryki i młodziutkiej cukini jeszcze z własnego ogródka. Kolory jesieni jednak potrafią zachwycać, nie wspomnę o walorach smakowych warzyw.
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 63
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6817
Sałatka z grillowanym serem halloumi i granatem. Sprawdzi się świetnie jako s...
Odsłon: 63
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 6817
Składniki
W dużym garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy różyczki kalafiora, gotujemy 2-3 minuty, po czym odcedzamy i pozostawiamy do odparowania.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę wędlinę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, nastepnie pokrojoną w cienkie paski paprykę. Chwilę razem podsmażamy często mieszając, aż wszystko ładnie się zeszkli. Nastepnie dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinie i podzielone drobno różyczki kalafiora. Zalewamy to wszystko przegotowaną goracą wodą tak, aby nie przykryć warzyw w całości. Dodajemy przyprawy i przykrywamy na chwilę pokrywką, dusimy 3-4 minuty, aby smaki się połaczyły, po czym odkrywamy i dodajemy jogurt wymieszany dokładnie z mąką i zagotowujemy, pamietając o mieszaniu, żeby nie zrobiły sie grudki. Gotową potrawkę posypujemy na talerzu dowolną zieleniną. Można ją spożywać jako samodzielne danie lub np. z ugotowanym ryżem czy kaszą jaglaną. Świetnie się będzie komponować z pieczonymi ziemniaczkami.