Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie z królika w godzinę. Dzięki użyciu szybkowara, mięso jest miękkie, soczyste i wilgotne w bardzo szybkim czasie.
Szybkowar
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1112
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101564
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6047
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1112
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101564
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6047
Składniki
Królika przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed gotowaniem. Porcjujemy, tak aby mieć osobne części: skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Jeśli tego nie robiliście, w internecie jest mnóstwo filmów, które w tym pomogą. Olej mieszamy z pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, tymiankiem i lubczykiem. Nacieramy królika i wkładamy do lodówki. Wyciągamy na godzinę przed gotowaniem. Do szybkowara wkładamy kawałki królika i wlewamy marynatę. Smażymy kilka minut, często mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera, papryczkę chilli cebulę i czosnek. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zalewamy szklanką wody, dodajemy grzyby suszone. Zamykamy szybkowar. Gotujemy na dużym ogniu do złapania ciśnienia, potem na małym ogniu jeszcze 30 minut. Po tym czasie chłodzimy garnek i otwieramy. Wyławiamy kawałki królika na talerz. Do sosu dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną w odrobinie wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go ewentualnie w razie potrzeby i wkładamy do sosu królika na 1 minutę. Kawałki królika z sosem podajemy z kaszą (u mnie jęczmienną), ryżem lub ziemniakami.