Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne danie z królika w godzinę. Dzięki użyciu szybkowara, mięso jest miękkie, soczyste i wilgotne w bardzo szybkim czasie.
Szybkowar
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 436
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14496
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 436
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2778
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 917
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1665
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14496
Składniki
Królika przygotowujemy co najmniej kilka godzin przed gotowaniem. Porcjujemy, tak aby mieć osobne części: skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Jeśli tego nie robiliście, w internecie jest mnóstwo filmów, które w tym pomogą. Olej mieszamy z pieprzem, solą, pieprzem ziołowym, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, tymiankiem i lubczykiem. Nacieramy królika i wkładamy do lodówki. Wyciągamy na godzinę przed gotowaniem. Do szybkowara wkładamy kawałki królika i wlewamy marynatę. Smażymy kilka minut, często mieszając. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, selera, papryczkę chilli cebulę i czosnek. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Zalewamy szklanką wody, dodajemy grzyby suszone. Zamykamy szybkowar. Gotujemy na dużym ogniu do złapania ciśnienia, potem na małym ogniu jeszcze 30 minut. Po tym czasie chłodzimy garnek i otwieramy. Wyławiamy kawałki królika na talerz. Do sosu dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną w odrobinie wody i gotujemy na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy go ewentualnie w razie potrzeby i wkładamy do sosu królika na 1 minutę. Kawałki królika z sosem podajemy z kaszą (u mnie jęczmienną), ryżem lub ziemniakami.