Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Potrawka z kurczaka"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3604
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 51
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3604
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 129
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 859
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Bób włóż do garnka, dodaj szczyptę cukru i zagotuj.
Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj 1/2 łyżeczki soli i gotuj do miękkości. Następnie bób osącz na sicie. Gdy ostygnie, obierz go z łupin.
W osobnym garnku ugotuj na sypko ryż, pamiętając o odpowiednich proporcjach: 1 szklankę ryżu zalej 2 szklankami osolonej wody.
W głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki masła i zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone mięso. Smaż je do lekkiego zezłocenia. Następnie wlej wino, duś wszystko ok. 5 min. Po tym czasie dodaj śmietankę, delikatnie wymieszaj. Gotuj wszystko na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć.
Na drugiej patelni roztop pozostałe masło i przesmaż na nim bób. Po chwili dodaj pomidorki koktajlowe. Po krótkim smażeniu warzywa przełóż na patelnię z mięsem i duś jeszcze ok. 10 min. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Uprzednio ugotowany ryż rozłóż na talerze, udekoruj świeżą zieleniną. Obok ułóż po porcji potrawki mięsno-warzywnej i od razu podawaj.
60 minut
Porcja: 460 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie