Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybko, prosto, smacznie
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1309
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 914
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1450
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1309
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 914
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1450
Składniki
Piersi z kurczaka kroimy na kawałki, a następnie rumienimy na patelni na rozgrzanym oleju, po czym opróżniamy zawartość patelni do garnka, w którym będziemy potrawkę gotować. Smażenie nie powinno trwać dłużej niż 5 minut na dużym ogniu.
Na tę samą patelnię wylewamy olej, wykładamy warzywa mrożone i smażymy do momentu, kiedy się odmroża. W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je na 4 części.
Do garnka z kurczakiem wykładamy warzywa.
Dodajemy ziemniaki, posypujemy pieprzem grubo mielonym. Zalewamy wodą i zagotowujemy na dużym ogniu, po czym zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż warzywa będą miękkie, co trwa około 20 minut.
W tym czasie wykładamy na patelnię pomidory z puszki i smażymy aż zawartość zredukuje się o połowę. 20 minut całkowicie wystarczy (do tego czasu warzywa będą gotowe).
Przecier powinien być gęsty. Dodajemy przecier do garnka i zagotowujemy.
Ziemniaki nie powinny być rozgotowane. Doprawiamy solą, płatkami chili i pieprzem, jeśli trzeba. Można dodać kostkę rosołowa zamiast soli i pieprzu. Gotowanie całej potrawy w garnku zajmuje do pół godziny. Podajemy w miseczkach lub głębokich talerzach.