Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawka z kurczaka to proste, smakowite danie obiadowe. Choć z definicji mięso na potrawkę dusi się w sosie na patelni, możesz wprowadzić innowację i dodatkowo zapiec je pod beszamelem. Danie będzie jeszcze pyszniejsze! Do przygotowania tego dania możesz użyć również mięsa z rosołu - potrawka nabierze jeszcze więcej smaku.
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5002
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5002
Składniki
Pokrój filet z kurczaka na niewielkie kawałki. Dopraw curry i zmieloną kolendrą. Wymieszaj z łyżką oleju. Odstaw na pół godziny.
Wysmaż krótko kurczaka na rozgrzanej patelni. Zalej gorącym bulionem. Dodaj marchewkę z groszkiem i podzielony na najmniejsze różyczki kalafior. Duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
Dołóż na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek i zioła. Duś jeszcze kilka minut.
Roztop w rondelku masło. Dodaj mąkę. Wymieszaj. Gdy mąka zacznie się rumienić, wlej mleko. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając – aż sos zgęstnieje. Dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszaj ze startym na tarce parmezanem. Zdejmij z palnika.
Przełóż kurczaka w warzywach do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż beszamel. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 30 minut.