Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli nie wiemy co zrobić z kurczakiem z rosołu, a nie chcemy piec pasztetów czy lepić pierogów, możemy ugotować kurczaka w potrawce i podać go na przykład z ryżem. Danie jest delikatne i smaczne. Nasze babcie często podawały rosół i kurę w potrawce na niedzielny obiad. Przecież nic się nie mogło zmarnować, a dobrze zrobiona potrawka wszystkim bardzo smakowała.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1826
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4661
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1826
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4661
Składniki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Mięso z kurczaka wyjmujemy z rosołu. Obieramy z kości i skór. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewki kroimy w kostkę. W rondelku, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok. 1 minuty. Następnie wlewamy powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu. Energicznie mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki. Gdy sos będzie gładki, dodajemy mrożony groszek. Gotujemy całość 3- 4 minuty, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą curry. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki). Na koniec dodajemy marchewkę i mięso, lekko podgrzewamy. Nie mieszamy, aby mięso się nie rozpadło. Posypujemy potrawkę posiekaną natką. Wykładamy na talerze ryż i polewamy go potrawką. Potrawka z kurczaka z ryżem gotowa!