Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-04-2018
Jednogarnkowe danie z soczewicą, pomidorami, cukinią i kurczakiem. Gęste, pożywne, aromatyczne. Idealne żeby zrobić na zapas - do zamrożenia lub podgrzewania w tygodniu.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 574
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6991
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244176
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19963
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 514
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 574
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6991
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244176
Składniki
Jeżeli używacie świeżych pomidorów należy je obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w średniej wielkości kawałki, czosnek posiekać. Pokroić kurczaka w kostkę, paprykę w paski a cukinię w półplasterki lub kostkę. Rozgrzać oliwę lub olej w garnku o grubym dnie, podsmażyć cebulę ok 5 minut, dodać czosnek i przyprawy: rozdrobnione w moździerzu kominek i kolendrę ( jeżeli używamy ziarenek) i chilli. Smażyć następne 2-3 minuty. Dodać pomidory i podsmażyć razem ok 10 minut. Następnie dodać opłukaną soczewicę, pół szklanki wody i gotować pod przykryciem. W tym czasie rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej pokrojonego w kostkę kurczaka. Dodać kurczaka do soczewicy. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę aż zmiękną i się zarumienią. Dodać do pozostałych składników. Gotować wszystko do czasu aż soczewica zmięknie, w miarę potrzeby można dolać wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec wmieszać połowę natki pietruszki. Podawać z jogurtem i posypane resztą natki pietruszki.