Potrawka z mielonej szynki i kolorowych warzyw w sosie mocno pomidorowym

Mam dla Was kolejną propozycję szybkiego i pysznego dania obiadowego. Składniki są znane chociażby z lecza, więc - jeśli gustujecie w chrupkich i barwnych warzywach - to propozycja idealna dla Was. Dodatek chudej szynki sprawia, że potrawa nie jest tłusta, za to sycąca. Całość pławi się w passacie z dodatkiem bazylii, oregano oraz aromatycznych przypraw i doskonale komponuje się z kaszą gryczaną. Znów wygrywa pyszny minimalizm.
Potrawka z mielonej szynki i kolorowych warzyw w sosie mocno pomidorowym
Składniki
- 400 g mielonego mięsa z szynki
- 2 małe młode cukinie
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- kilka pieczarek
- kawałek pora (biała część, około pięciu centymetrów)
- garść zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 1 szklanka passaty pomidorowej z dodatkiem bazylii (alternatywnie 1 puszka pomidorów bez skórki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili
- 1 łyżka prażonego sezamu
- sól, świeżo zmielony pieprz, oregano suszone, bazylia, przyprawa hiszpańska, słodka wędzona papryka, nitki chili- alternatywnie
Składniki
- 400 g mielonego mięsa z szynki
- 2 małe młode cukinie
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- kilka pieczarek
- kawałek pora (biała część, około pięciu centymetrów)
- garść zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 1 szklanka passaty pomidorowej z dodatkiem bazylii (alternatywnie 1 puszka pomidorów bez skórki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili
- 1 łyżka prażonego sezamu
- sól, świeżo zmielony pieprz, oregano suszone, bazylia, przyprawa hiszpańska, słodka wędzona papryka, nitki chili- alternatywnie

Etapy przygotowania
W teflonowym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, posolić, zmielić pieprz, dodać przyprawę hiszpańską i sól, z grubsza rozdrobnić łopatką i obsmażać do zezłocenia. W czasie, kiedy mięso się smaży, obrać marchew, pokroić w cienkie zapałki, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w paski, pora i cukinie oczyścić i w pokroić w pół talarki. Pieczarki opłukać i pokroić w paseczki. Oliwki osączyć z zalewy i każdą przekroić na pół. Do podsmażonego mięsa dodawać kolejno warzywa: marchew, pora, pieczarki, oba rodzaje papryk, oliwki i cukinię. Czas pomiędzy dodawaniem kolejnych warzyw powinien wynosić do 5 minut. Na koniec doprawić bazylią, oregano, papryką. Wlać passatę lub pomidory z puszki, przykryć i dusić przez około 10 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko, żółtymi pomidorami malinowymi lub ulubioną surówką. Posypać ziarnami sezamu. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Przyprawy
- Pierogi
- Dla zdrowia
Odsłon: 318



Składniki
- 400 g mielonego mięsa z szynki
- 2 małe młode cukinie
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- kilka pieczarek
- kawałek pora (biała część, około pięciu centymetrów)
- garść zielonych oliwek nadziewanych papryką
- 1 szklanka passaty pomidorowej z dodatkiem bazylii (alternatywnie 1 puszka pomidorów bez skórki)
- 1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili
- 1 łyżka prażonego sezamu
- sól, świeżo zmielony pieprz, oregano suszone, bazylia, przyprawa hiszpańska, słodka wędzona papryka, nitki chili- alternatywnie
W teflonowym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, posolić, zmielić pieprz, dodać przyprawę hiszpańską i sól, z grubsza rozdrobnić łopatką i obsmażać do zezłocenia. W czasie, kiedy mięso się smaży, obrać marchew, pokroić w cienkie zapałki, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w paski, pora i cukinie oczyścić i w pokroić w pół talarki. Pieczarki opłukać i pokroić w paseczki. Oliwki osączyć z zalewy i każdą przekroić na pół. Do podsmażonego mięsa dodawać kolejno warzywa: marchew, pora, pieczarki, oba rodzaje papryk, oliwki i cukinię. Czas pomiędzy dodawaniem kolejnych warzyw powinien wynosić do 5 minut. Na koniec doprawić bazylią, oregano, papryką. Wlać passatę lub pomidory z puszki, przykryć i dusić przez około 10 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko, żółtymi pomidorami malinowymi lub ulubioną surówką. Posypać ziarnami sezamu. Smacznego.
lubię takie dania :)
Musi być dobre :)
Takimi daniami zawsze mnie kupisz :) Super potrawka, no i moja ulubiona gryczana. Nic tylko brać talerz i jeść, by nikt inny nie uprzedził ;) Pyszności na maxa :)