Do góry

Dania główne Przepis na:

Potrawka z mielonej szynki i kolorowych warzyw w sosie mocno pomidorowym

Potrawka z mielonej szynki i kolorowych warzyw w sosie mocno pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2598

Dodano:

Odsłon: 540

Mam dla Was kolejną propozycję szybkiego i pysznego dania obiadowego. Składniki są znane chociażby z lecza, więc - jeśli gustujecie w chrupkich i barwnych warzywach - to propozycja idealna dla Was. Dodatek chudej szynki sprawia, że potrawa nie jest tłusta, za to sycąca. Całość pławi się w passacie z dodatkiem bazylii, oregano oraz aromatycznych przypraw i doskonale komponuje się z kaszą gryczaną. Znów wygrywa pyszny minimalizm.

Składniki

  • 400 g mielonego mięsa z szynki
  • 2 małe młode cukinie
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała żółta papryka
  • kilka pieczarek
  • kawałek pora (biała część, około pięciu centymetrów)
  • garść zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 1 szklanka passaty pomidorowej z dodatkiem bazylii (alternatywnie 1 puszka pomidorów bez skórki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z dodatkiem chili
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • sól, świeżo zmielony pieprz, oregano suszone, bazylia, przyprawa hiszpańska, słodka wędzona papryka, nitki chili- alternatywnie
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W teflonowym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, posolić, zmielić pieprz, dodać przyprawę hiszpańską i sól, z grubsza rozdrobnić łopatką i obsmażać do zezłocenia.
    W czasie, kiedy mięso się smaży, obrać marchew, pokroić w cienkie zapałki, papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w paski, pora i cukinie oczyścić i w pokroić w pół talarki. Pieczarki opłukać i pokroić w paseczki. Oliwki osączyć z zalewy i każdą przekroić na pół.
    Do podsmażonego mięsa dodawać kolejno warzywa: marchew, pora, pieczarki, oba rodzaje papryk, oliwki i cukinię.
    Czas pomiędzy dodawaniem kolejnych warzyw powinien wynosić do 5 minut.
    Na koniec doprawić bazylią, oregano, papryką. Wlać passatę lub pomidory z puszki, przykryć i dusić przez około 10 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.
    Podawać z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko, żółtymi pomidorami malinowymi lub ulubioną surówką. Posypać ziarnami sezamu.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 marca Takimi daniami zawsze mnie kupisz :)
Super potrawka, no i moja ulubiona gryczana. Nic tylko brać talerz i jeść, by nikt inny nie uprzedził ;) Pyszności na maxa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń