Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2944
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2944
Składniki
Pieczarki ( małe w całości , duże na pół) i pokrojoną w kostkę cebulę posolić, usmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju w dość dużym garze ( przynajmniej 5 l), przełożyć do miski.
W tym samym garze na oleju przyzelić ( mocno zesmażyć -uwaga będzie pryskać) żołądki pokrojone na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Nastepnie zalać mięso 2 litrami wody, przyprawić i dusić 1,5 h pod przykryciem na małym ogniu.
Następnie : obraną pietruszkę pokroić w kostkę (ok.1 cm), pomidory bez skórki podziabać widelcem - wrzucić do gara z żołądkami i gotować razem ok. 10 min, następnie dodać pieczarki i przecier pomidorowy - zagotować.
Danie zagęścić śmietaną roztrzepaną wraz z maką w niewiellkiej ilośći zimnej wody, ewentualnie doprawić.
Teraz radzę uzbroić się w cierpliwość, gdyż danie znacznie lepiej smakuje po 2-3 dniach leżakowania w lodówce. Samcznego