Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje poznańskie bomby przygotowałam według przepisu mojej ciotki, która mieszka w tamtych stronach. Są to kluchy z mięsem , z ziemniaków gotowanych i z ziemniaków startych na tarce. Okraszone skwarkami są przepyszne,
tarka, praska, garnek, miska, patelnia,
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 428
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 428
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 104
Składniki
Część ziemniaków obrać, ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Drugą część ziemniaków po obraniu zetrzeć na tarce (drobne oczka) i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Starte odciśnięte ziemniaki połączyć z ugotowanymi przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodać jajko, doprawić solą i dokładnie wymieszać (gdyby ciasto było za luźne dodać mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszać). Farsz: Mięso mielone doprawić według swojego uznania, dodać jajko, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać do połączenia składników. Odrywać porcje ciasta, rozpłaszczać na dłoni placuszki, na środek nakładać porcje farszu mięsnego, zlepiać brzegi, formować bomby czyli kluchy. Bomby gotować porcjami w osolonej wodzie około 10 - 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody (gotować na małym ogniu). Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Boczek wędzony pokroić w kostkę wytopić na skwarki i okruszyć bomby. Rada: Pamiętajmy, że ziemniaki starte na tarce musimy dobrze odcisnąć.