Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje poznańskie bomby przygotowałam według przepisu mojej ciotki, która mieszka w tamtych stronach. Są to kluchy z mięsem , z ziemniaków gotowanych i z ziemniaków startych na tarce. Okraszone skwarkami są przepyszne,
tarka, praska, garnek, miska, patelnia,
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5363
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1711
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5233
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1746
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5363
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1711
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5233
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1746
Składniki
Część ziemniaków obrać, ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Drugą część ziemniaków po obraniu zetrzeć na tarce (drobne oczka) i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Starte odciśnięte ziemniaki połączyć z ugotowanymi przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodać jajko, doprawić solą i dokładnie wymieszać (gdyby ciasto było za luźne dodać mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszać). Farsz: Mięso mielone doprawić według swojego uznania, dodać jajko, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać do połączenia składników. Odrywać porcje ciasta, rozpłaszczać na dłoni placuszki, na środek nakładać porcje farszu mięsnego, zlepiać brzegi, formować bomby czyli kluchy. Bomby gotować porcjami w osolonej wodzie około 10 - 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody (gotować na małym ogniu). Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Boczek wędzony pokroić w kostkę wytopić na skwarki i okruszyć bomby. Rada: Pamiętajmy, że ziemniaki starte na tarce musimy dobrze odcisnąć.