Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje poznańskie bomby przygotowałam według przepisu mojej ciotki, która mieszka w tamtych stronach. Są to kluchy z mięsem , z ziemniaków gotowanych i z ziemniaków startych na tarce. Okraszone skwarkami są przepyszne,
tarka, praska, garnek, miska, patelnia,
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 78
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 40
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 42
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2771
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 78
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 40
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 42
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2771
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Składniki
Część ziemniaków obrać, ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić, przecisnąć przez praskę i ostudzić. Drugą część ziemniaków po obraniu zetrzeć na tarce (drobne oczka) i dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Starte odciśnięte ziemniaki połączyć z ugotowanymi przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodać jajko, doprawić solą i dokładnie wymieszać (gdyby ciasto było za luźne dodać mąki ziemniaczanej i ponownie wymieszać). Farsz: Mięso mielone doprawić według swojego uznania, dodać jajko, drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać do połączenia składników. Odrywać porcje ciasta, rozpłaszczać na dłoni placuszki, na środek nakładać porcje farszu mięsnego, zlepiać brzegi, formować bomby czyli kluchy. Bomby gotować porcjami w osolonej wodzie około 10 - 15 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody (gotować na małym ogniu). Po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Boczek wędzony pokroić w kostkę wytopić na skwarki i okruszyć bomby. Rada: Pamiętajmy, że ziemniaki starte na tarce musimy dobrze odcisnąć.