Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pożywna zapiekanka ziemniaczano-serowa"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 270
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 270
Składniki
Warzywa umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w plastry, pomidory w kostkę, cebulę posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Kukurydzę odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię lekko podsmażyć na oleju, położyć na ziemniakach, posypać kukurydzą. Kiełbasę, pieczarki i cebulę również lekko podsmażyć, rozłożyć na kukurydzy. Obrać i wycisnąć przez praskę czosnek.
Mielone mięso podsmażyć z czosnkiem, ułożyć jako kolejną warstwę. Przykryć ziemniakami. Po bokach rozłożyć pokrojone pomidory oraz keczup. Całość posypać startym żółtym serem. Zapiekać w naczyniu żarodopornym 40 minut.
ok. 65 minut
<strong>Superrada</strong>
Każdą warstwę zapiekanki warto posypać przyprawami: ziemniaki rozmarynem, cukinię tymiankiem, pieczarki i kiełbasę ostrą papryką, a mięso szczyptą chili i oregano.Źródło: Twoje Imperium