Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z tym przepisem zrobisz idealną włoską carbonarę. Przepis bardzo prosty i bardzo szybki w realizacji.
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5546
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Jeśli macie sentyment do budyniu z sokiem, koniecznie spróbujcie kociewskiego...
Odsłon: 91
Krokiety na twarogu z dodatkiem kolendry i chili to bardzo aromatyczne, delik...
Odsłon: 5546
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3990
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 109
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 685
Składniki
W garnku wstawiamy wodę do gotowania. Do miseczki wbijamy dwa żółtka i jedno jajko. Dodajemy starty ser (grana padano, parmezan lub inny twardy ser). Wszystko mieszamy widelcem.
Do zagotowanej wody dodajemy sól (na jeden litr wody 1 łyżeczka). Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony w kostkę boczek. Nie dodajemy tłuszczu. Czekamy aż boczek się wytopi. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Kiedy makaron będzie się gotował już z 5 minut to na patelnie możemy wlać chochelkę wody z gotującego się makaronu.
Przed odcedzeniem makaronu warto odlać trochę wody z garnka - może się przydać do sosu. Makaron odcedzamy i od razu wrzucamy na patelnię. Mieszamy z boczkiem i ewentualne z wodą jeśli jeszcze nie odparowała. Teraz musimy go lekko ostudzić. Kiedy wszystko ma letnią/ciepłą temperaturę dodajemy jajka z serem. Wszystko zaczynamy powoli podgrzewać cały czas mieszając. Trzeba to robić bardzo pomału inaczej zrobi nam się jajecznica a nie sos. Robimy tak do momentu aż jajka zgęstnieją. Ciężko opisać jaka to powinna być konsystencja (pokazuję to na filmie).
Podawanie: Proponuję podawać w głębokim talerzu z wierzchu posypać startym parmezanem i koniecznie oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Życzę smacznego i jeszcze raz zachęcam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak dokładnie krok po kroku wykonać ten przepis. Pozdrawiam serdecznie! M.