Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 8420
Dodano: 01.07.2016
Odsłon: 3740
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Salsa:
Pomidory kroimy na ćwiartki i każdą ćwiartkę pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w małą kostkę.
Z papryki również usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę.
Dodajemy pokrojoną cebulę dymkę i posiekane liście kolendry. Przyprawiamy sokiem z limonki i solą. Całość mieszamy i odstawiamy, żeby się przegryzła.
Przed podaniem odlewamy nadmiar zebranego płynu.
Burrito:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Mięso podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebulka z czosnkiem również się przysmażą dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
Dodajemy przyprawy i czekamy, aż pomidory się rozpadną.
Zdejmujemy z ognia, dodajemy czerwoną fasolę i ryż, mieszamy i odstawiamy.
Guacamole:
Awokado obieramy, kroimy i przecieramy przez sitko. Dodajemy sok z limonki, szczyptę soli i mieszamy.
W miseczce z guacamole warto zostawić pestkę z awokado - wtedy nie czernieje.
Podanie:
Placki tortilla podgrzewamy na patelni z obu stron, żeby później nie połamały nam się podczas zwijania.
Na placek nakładamy nadzienie i zawijamy. Obok na talerzu układamy salsę i guacamole. Na burrito nakładamy łyżkę śmietany.
Do placka można dodać również starty ser żółty.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)