Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdy ma swój sposób na ruskie pierogi. W moim rodzinnym domu najlepsze ruskie robiła babcia, jej tajemniczym składnikiem był biały pieprz oraz bryndza, gałka muszkatołowa, masło i karmelizowana cebula.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 134
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 134
Składniki
W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, po wystudzeniu przeciskamy przez praskę lub gnieciemy na puere.
Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, szczyptę soli i 1/5 łyżeczki cukru. Przysmażamy cebulę na złoto (cukier lekko się skarmelizuje) i wystudzoną dodajemy do ziemniaków.
Twaróg i bryndzę rozgniatamy widelcem i dodajemy do ziemniaków.
Całość przyprawiamy sporą ilością pieprzu, ścieramy też szczyptę świeżej gałki muszkatołowej.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż nabiorą konsystencji farszu
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu.
Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.
Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.
Z ciasta wykrawamy kółeczka (ja używam do tego kieliszka do wina), do środka wkładamy pół łyżeczki farszu i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem.
Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)
Ugotowane pierogi podajemy z cebulką przygotowaną w ten sam sposób, co do farszu (czyli na maśle, z solą i cukrem) oraz kwaśną śmietaną 18%. Na drugi dzień odsmażane na masełku lub smażone na głębokim (jak na zdjęciu).
Jeśli robicie więcej pierogów i nie chcecie na drugi dzień zastać w lodówce wielkiej, pierogowej kuli, której w żaden sposób nie da się rozdzielić, już podczas gotowania przygotujcie odpowiednio talerze. Do szklanki wlewamy trochę oleju, maczamy w nim pędzel i smarujemy nim talerze. Na talerzach posmarowanych olejem układamy pierogi - najlepiej, żeby się ze sobą nie stykały. Zanim wystygną przekładamy je na drugą stroną.
Smacznego! :)