Do góry

Dania główne Przepis na:

Prawdziwe ruskie pierogi - przepis babci Irenki

Prawdziwe ruskie pierogi - przepis babci Irenki

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7690

Dodano:

Odsłon: 15731

Każdy ma swój sposób na ruskie pierogi. W moim rodzinnym domu najlepsze ruskie robiła babcia, jej tajemniczym składnikiem był biały pieprz oraz bryndza, gałka muszkatołowa, masło i karmelizowana cebula.

Składniki

  • 1/5 kg mąki
  • 5 łyżek oleju (np. z pestek winogron)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki gorącej wody (nie wrzącej, ja daję z kranu)
  • szczypta soli
  • 5-6 ziemniaków
  • 250 dag twarogu wiejskiego tłustego (Piątnica)
  • kostka bryndzy (125g)
  • gałka muszkatołowa
  • łyżka masła 82%
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • biały pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Prawdziwe ruskie pierogi - przepis babci Irenki

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki, po wystudzeniu przeciskamy przez praskę lub gnieciemy na puere.

  2. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, szczyptę soli i 1/5 łyżeczki cukru. Przysmażamy cebulę na złoto (cukier lekko się skarmelizuje) i wystudzoną dodajemy do ziemniaków.

  3. Twaróg i bryndzę rozgniatamy widelcem i dodajemy do ziemniaków.

  4. Całość przyprawiamy sporą ilością pieprzu, ścieramy też szczyptę świeżej gałki muszkatołowej.

  5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aż nabiorą konsystencji farszu

  6. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Następnie dolewamy olej, oliwę oraz gorącą wodę z kranu.

  7. Wyrabiamy ciasto - w konsystencji powinno przypominać plastelinę. Jeśli jest za płynne, trzeba podsypać mąką, jeśli zbyt twarde - dolać więcej wody. Ciasto dzielimy na 4 części, zostawiamy w misce a miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu. Trzymanie ciasta pod ściereczką w ciepłym miejscu sprawi, że ciasto nie wyschnie, będzie bardziej delikatne i plastyczne.

  8. Stolnicę posypujemy mąką, wałek również. Rozwałkowujemy ciasto na ok. 1,5-2 mm. Ja robię to na oko, rozwałkowuję do momentu, aż stanie się już lekko przeźroczyste. Olej i oliwa dodana do ciasta sprawi, że nawet cienkie ciasto nie rozklei się podczas gotowania.

  9. Z ciasta wykrawamy kółeczka (ja używam do tego kieliszka do wina), do środka wkładamy pół łyżeczki farszu i sklejamy palcami (dwukrotnie) oraz wykańczamy widelcem.

  10. Pierogi wrzucamy na gorącą, posoloną wodę, delikatnie mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Od wypłynięcia gotujemy jeszcze ok 2-3 min (w zależności od grubości ciasta). Jeśli nie jesteście pewni, możecie wyjąć jednego i skosztować :)

  11. Ugotowane pierogi podajemy z cebulką przygotowaną w ten sam sposób, co do farszu (czyli na maśle, z solą i cukrem) oraz kwaśną śmietaną 18%. Na drugi dzień odsmażane na masełku lub smażone na głębokim (jak na zdjęciu).

  12. Jeśli robicie więcej pierogów i nie chcecie na drugi dzień zastać w lodówce wielkiej, pierogowej kuli, której w żaden sposób nie da się rozdzielić, już podczas gotowania przygotujcie odpowiednio talerze. Do szklanki wlewamy trochę oleju, maczamy w nim pędzel i smarujemy nim talerze. Na talerzach posmarowanych olejem układamy pierogi - najlepiej, żeby się ze sobą nie stykały. Zanim wystygną przekładamy je na drugą stroną.

  13. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 07 czerwca 2016 O tak! Bryndza zupełnie odmienia ich smak - znacznie lepsze niż z twarogiem :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 07 czerwca 2016 Dziękuję za przepis, Babcia Irenka robiła bardzo dobre pierogi, chociaż robię podobne,
ale ten przepis wykorzystam. W przypadku braku
bryndzy można zastosować twaróg wędzony.
Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń