Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic pożywniejszego wraz z nadejściem zimy niż gorące danie, którym można delektować się z rodziną i przyjaciółmi. Słodkie ziemniaki, w połączeniu z nutą masła orzechowego i przypraw łączą oryginalność smaków. Wszystko wskazuje na to, że będzie to twoja ulubiona zapiekanka z batatów, którą wykonywasz w domu.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1097
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 217
Polecam.
Odsłon: 1096
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1097
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 217
Polecam.
Odsłon: 1096
Składniki
Obierz bataty i ostrym nożem pokrój je na plasterki o grubości ok. ½ cm. W dużej misce wymieszaj słodkie ziemniaki z łodygami kolendry lub pietruszki i posiekanym drobno czosnkiem. Posyp solą, pieprzem i drobniutko posiekaną papryczką chili (lub chili w proszku). Liście kolendry posiekaj drobno i odłóż.
W misce pomieszaj śmietanę z masłem orzechowym i drobno startym serem, po czym wylej połowę sosu do foremki do pieczenia (ok. 20 × 30 cm). Z batatów odłóż łodygi kolendry i układaj plasterki warzywa obok siebie w równych rzędach. Wylej resztę sosu na słodkie ziemniaki i przykryj pokrywę naczynia.
Wstaw naczynie z zapiekanką do pieca nagrzanego do 200°C i piecz około 30 minut, następnie zdejmij pokrywę i piecz kolejne 20 minut. Zapiekanka będzie gotowa, gdy bataty staną się całkowicie miękkie i zaczną zwęglać się na brzegach. Gotowe danie wyjmij z piekarnika, odstaw do przestygnięcia na 10 minut i podawaj posypane posiekaną natką kolendry.