Do góry

Dania główne Przepis na:

Prosta zapiekanka z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą

Prosta zapiekanka z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2616

Dodano:

Odsłon: 1643

Polecam dziś przepis na prostą i pyszną zapiekankę.

Składniki

  • 4 torebki ryżu paraboiled
  • 3 kiełbasy
  • ok. 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • Ketchup
  • ser żółty do starcia
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz, oregano i papryka słodka
  • świeża natka pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Prosta zapiekanka z kiełbasą, pieczarkami i kukurydzą

Przygotowanie

  1. 1. Gotujemy ryż przez 16 minut. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na złoto. Gdy się już podsmażą, to kroimy cebulę w ćwierć-talarki, dorzucamy do kiełbasy i smażymy razem.

    2. Obieramy pieczarki, myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do smażącej się kiełbasy z cebulą. Odrobinę solimy, pieprzu i sporo oregano. Mieszamy i smażymy dalej kilka minut.

    3. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.

    4. Dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami, dorzucamy odsączoną kukurydzę, mieszamy.

    5. Teraz czas na ketchup. Potrzebujemy kilka łyżek i mieszamy dokładnie. Próbujemy, może okazać się, że trzeba doprawić solą i pieprzem.

    6. Na wierzch ścieramy kawałek żółtego sera (na tarce o grubych oczkach). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

    7. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia z termoobiegiem. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)



Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń