Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 2616
Dodano: 15.08.2020
Odsłon: 1643
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
1. Gotujemy ryż przez 16 minut. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie na złoto. Gdy się już podsmażą, to kroimy cebulę w ćwierć-talarki, dorzucamy do kiełbasy i smażymy razem.
2. Obieramy pieczarki, myjemy, kroimy w plasterki i dorzucamy do smażącej się kiełbasy z cebulą. Odrobinę solimy, pieprzu i sporo oregano. Mieszamy i smażymy dalej kilka minut.
3. Ugotowany ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
4. Dodajemy usmażoną kiełbasę z cebulą i pieczarkami, dorzucamy odsączoną kukurydzę, mieszamy.
5. Teraz czas na ketchup. Potrzebujemy kilka łyżek i mieszamy dokładnie. Próbujemy, może okazać się, że trzeba doprawić solą i pieprzem.
6. Na wierzch ścieramy kawałek żółtego sera (na tarce o grubych oczkach). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
7. Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Następnie dopiekamy jeszcze 10 minut bez przykrycia z termoobiegiem. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

klaudia11098 17 października 2020Zgłoś do usunięcia
Przepyszne danie <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 17 sierpnia 2020Zgłoś do usunięcia
Super :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz