Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie kluski śląskie. Dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostaną nam np z obiadu.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112871
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 161
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 382
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 413
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 732
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112871
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 161
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 382
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 413
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 732
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Dzielimy na równe 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej aby zapełnić powstałą dziurę. Wyjęte ziemniaki dodajemy do miski. Wbijamy jajko i troszkę solimy.
Zagniatamy ciasto.
Z ciasta odrywamy po kawałeczku, z którego formujemy kulkę. Kulkę spłaszczamy i robimy w niej dziurkę.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski. Od czasu do czasu mieszamy aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z mięsem bądź z okrasą. Smacznego!