Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, mięciutkie kluski śląskie. Dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostaną nam np z obiadu.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Dzielimy na równe 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej aby zapełnić powstałą dziurę. Wyjęte ziemniaki dodajemy do miski. Wbijamy jajko i troszkę solimy.
Zagniatamy ciasto.
Z ciasta odrywamy po kawałeczku, z którego formujemy kulkę. Kulkę spłaszczamy i robimy w niej dziurkę.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski. Od czasu do czasu mieszamy aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z mięsem bądź z okrasą. Smacznego!