Do góry

Dania główne Przepis na:

Proste kluski śląskie

Proste kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 1084

Dodano:

Odsłon: 6354

Pyszne, mięciutkie kluski śląskie. Dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostaną nam np z obiadu.

Składniki

  • Ziemniaki
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • troszkę soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Proste kluski śląskie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Odcedzamy i studzimy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Dzielimy na równe 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej aby zapełnić powstałą dziurę. Wyjęte ziemniaki dodajemy do miski. Wbijamy jajko i troszkę solimy.

  2. Zagniatamy ciasto.

  3. Z ciasta odrywamy po kawałeczku, z którego formujemy kulkę. Kulkę spłaszczamy i robimy w niej dziurkę.

  4. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski. Od czasu do czasu mieszamy aby nie przywarły do dna. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy 2-3 minutki i wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Podajemy z mięsem bądź z okrasą.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń