Do góry

Dania główne Przepis na:

Proste placki z batatów z rukolą

Przepis dnia 2017-03-31
Proste placki z batatów z rukolą

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1929

Dodano:

Odsłon: 3236

Oto prosty przepis na placki z batatów czyli słodkich ziemniaków. Szybkie w wykonaniu, smaczne i zdrowe. Nie zawierają glutenu, za to mnóstwo zdrowych składników. Idealnie smakują z rukolą i awokado

Składniki

  • 1/2 szklanki ugotowanych słodkich ziemniaków, zgniecionych widelcem na pure
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki kokosowej 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia
  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
  • 1 garść świeżej rukoli
  • 1 łyżka świeżych ziół do posypania placków (może być natka pietruszki i bazylia)
  • (opcjonalnie) 1/4 szklanki jogurt lub śmietanki kokosowej
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotuj batata, zgnieć go widelcem na pure. Do miski włóż pure z batatów, dodaj roztrzepane jajka, mąkę kokosową i przyprawy. Wymieszaj dokładnie na ciasto.
    Na patelni rozgrzej olej kokosowy i łyżką nałóż porcję ciasta na placki. Smaż aż pęcherzyki powietrza pokażą się na placku, następnie, przewróć placka na drugą stronę i smaż aż lekko się zrumieni. Powtórz tę samą czynność z pozostałym ciastem.
    Jeśli używasz jogurtu lub śmietankę kokosowa przełóż ją do kubeczka, dodaj posiekane zioła. Awokado przekrój na pół, wyjmuj pestkę i nożem, jeszcze w skórce, pokrój w kostkę.
    Na porcje placków wyłóż rukolę, polej śmietanką kokosową i dodaj awokado.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń