Do góry

Dania główne Przepis na:

Proste risotto

Proste risotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 265

Dodano:

Odsłon: 2805

Pomysł na w miarę szybki obiad, który można przygotować dzień wcześniej!

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować wedle przepisu na opakowaniu al dente.

    Kukurydzę odsączyć.

    Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

    Por (białe części) pokroić w półplasterki.

  2. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć pokrojony por, obsypując lekko ziarenkami smaku lub inną tego typu przyprawą.

    Osobno przysmażyć mięso mielone, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz cayenne i przyprawę do mięsa - do smaku.

  3. Wymieszać ryż z przysmażonym mięsem mielonym, kukurydzą i porem.
    Połowę składników przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
    Posypać połową żółtego sera.
    Na to wyłożyć drugą połowę wymieszanych wcześniej składników i wszystko zalać rozkłóconymi jajkami z odrobiną soli i pieprzu.

    Zapiekać w temperaturze ok 160 stopni ok 40 minut.

    Pod koniec zapiekania całość posypać pozostałą częścią żółtego sera.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń