Do góry

Dania główne Przepis na:

Prosty gulasz paprykowy

Prosty gulasz paprykowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 7914

Dodano:

Odsłon: 10311

Najlepszy na jesienne popołudnia! :)

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie papryki czerwone
  • kieliszek czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki smalcu
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • słodka papryka w proszku
  • pieprz
  • sól
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Prosty gulasz paprykowy

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy mięso - wrzucamy na patelnię po kilka kawałków (jeśli wrzucimy wszystko na raz, to zacznie się dusić, a nam chodzi o obsmażenie).

    Obsmażone z każdej strony kawałki przekładamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody, kieliszkiem czerwonego wina, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie.

  2. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na złoto - na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Przesmażoną cebulę przekładamy do garnka, garnek przykrywamy i wstawiamy na średni ogień. Dusimy około godziny.

  3. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w grubą kostkę. Dodajemy do mięsa i już dusimy bez przykrywki - do momentu, aż mięso zmięknie.

  4. Gdy mięso będzie już miękkie, na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Przesmażamy paprykę cały czas mieszając, do momentu, aż zacznie ciemnieć i szybko przekładamy do garnka z mięsem. Pamiętajmy, że przesmażanie papryki trwa błyskawicznie - nie możemy dopuścić, by bardzo ściemniała, bo zwyczajnie będzie gorzka.

  5. Patelnię, na której przesmażaliśmy paprykę zalewamy odrobiną czerwonego wina i wszystko mieszamy. W ten sposób zbierzemy smaki pozostałe na patelni z wcześniejszego smażenia mięsa i papryki. Wino przelewamy do garnka. Dusimy jeszcze ok 10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń