Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy na jesienne popołudnia! :)
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 16
Składniki
Mięso kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i obsmażamy mięso - wrzucamy na patelnię po kilka kawałków (jeśli wrzucimy wszystko na raz, to zacznie się dusić, a nam chodzi o obsmażenie). Obsmażone z każdej strony kawałki przekładamy do garnka, podlewamy 1/2 szklanki wody, kieliszkiem czerwonego wina, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie.
Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na złoto - na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Przesmażoną cebulę przekładamy do garnka, garnek przykrywamy i wstawiamy na średni ogień. Dusimy około godziny.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w grubą kostkę. Dodajemy do mięsa i już dusimy bez przykrywki - do momentu, aż mięso zmięknie.
Gdy mięso będzie już miękkie, na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Przesmażamy paprykę cały czas mieszając, do momentu, aż zacznie ciemnieć i szybko przekładamy do garnka z mięsem. Pamiętajmy, że przesmażanie papryki trwa błyskawicznie - nie możemy dopuścić, by bardzo ściemniała, bo zwyczajnie będzie gorzka.
Patelnię, na której przesmażaliśmy paprykę zalewamy odrobiną czerwonego wina i wszystko mieszamy. W ten sposób zbierzemy smaki pozostałe na patelni z wcześniejszego smażenia mięsa i papryki. Wino przelewamy do garnka. Dusimy jeszcze ok 10 min.