Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tajemnicą mojego przepisu są oczywiście świeże i dobre produkty: boczek od zaufanego masarza, jajka z wolnego wybiegu i prawdziwy parmezan.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12301
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13103
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5310
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12301
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1385
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13103
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5310
Składniki
Boczek kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, podgrzewamy i dodajemy boczek. Czekamy, aż się zarumieni.
W drobną kosteczkę kroimy również cebulę i dodajemy do boczku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy i odstawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie - powinien być al dente.
Żółtka roztrzepujemy ze śmietanką i dodajemy do nich parmezan. Odstawiamy.
Makaron odcedzamy i wracamy do boczku z cebulką. Rozgrzewamy patelnię z boczkiem i cebulą, dodajemy do tego makaron i wyłączamy ogień. Teraz wlewamy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy. Gdy makaron będzie już oblepiony żółtkami znowu włączamy ogień - tym razem na minimum. Cały czas delikatnie mieszamy kilka minut uważając, żeby sos nie ściął się (bo wtedy powstanie jajecznica zamiast carbonary ;)) Mieszamy do momentu, aż żółtka nie będą już surowe. Następnie przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy parmezanem.
Prawda, że proste? Smacznego :)