Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki w pomidorowym sosie i podsmażane na rumiano kopytka to tani i smaczny obiad. Szczególnie, gdy zostały nam ziemniaki z dnia poprzedniego i nie mamy pomysłu na to jak je wykorzystać. Polecamy takie proste rozwiązanie!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22518
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14816
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4600
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44086
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 605
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 603
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22518
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14816
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4600
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44086
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 605
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 603
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnym mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione kotlety będą smaczniejsze. Teraz formujemy nieduże klopsiki i obtaczamy w bułce tartej. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych kotlecików. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Smażymy klopsiki z obu stron na rumiano. Następnie wlewamy do nich dwie szklanki gorącej wody, maggi i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy pokrywką, dusimy pod przykryciem 10 minut. W tym czasie mąkę rozkłócamy z wodą i zagęszczamy sos. Na koniec wrzucamy do klopsików posiekaną natkę.
Ziemniaki obieramy, myjemy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy dobrze, przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Możemy też dokładnie utłuc, tak aby masa zrobiła się puszysta i kremowa. Przestudzone ziemniaki łączymy z przesianymi mąkami solą i jajkiem. Masę wyrabiamy rękami, aż będzie zwarta i nie będzie się kleiła do rąk. Ciasta nie wyrabiamy zbyt długo, gdyż zrobi się mokre i trzeba będzie dosypać mąki, a kopytka staną się twarde. Jeśli ziemniaki są mało mączyste, trzeba dodać więcej mąki, ale nie należy przesadzać z jej ilością. Blat posypujemy mąką, ciasto dzielimy na 3-4 części i formujemy wałeczki. Lekko je spłaszczamy, kroimy ukośne kluseczki. Kopytka gotujemy partiami, wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżeczki masła. Po wrzuceniu mieszamy je delikatnie, aby nie przywarły do dna i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Gotowe szagówki wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażamy je na rumiano.
Prosty i wyborny obiad gotowy!