Do góry

Dania główne Przepis na:

Prowansalskie roladki z wątróbką

Prowansalskie roladki z wątróbką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Prowansalskie roladki z wątróbką"

Składniki

  • 1 kg chudej cielęciny
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 pęczek natki
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 szkl. gorącej wody
  • 4 łyżki oleju
  • po 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cielęcinę umyj, pokrój w większą kostkę. Włóż do garnka razem z obraną włoszczyną. zalej wodą. Dodaj łyżeczkę soli, liście laurowe, ziarenka ziela i pieprzu. Gotuj 40 min. Po tym czasie dodaj opłukane wątróbki i obrane cebule. Gotuj jeszcze około 20 min.

  2. Łyżką cedzakową wyjmij z wywaru mięso, wątróbki i cebule. Gdy ostygną, zmiksuj je w blenderze. Dodaj kaszę mannę oraz drobno posiekaną natkę piet ruszki. Wbij jajko, starannie wymieszaj masę, doprawiając ją do smaku.

  3. Z mąki, oleju, szczypty soli i wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na cienki placek, potnij na kwadraty o boku 12 cm. Wzdłuż jednego boku nałóż farsz (uformuj z niego wałek o długości 9 cm i średnicy 3 cm). Zwiń ciasto jak roladkę, zlep boki. Tak samo ulep pozostałe pierogi. Gotuj je porcjami w posolonej wodzie po ok. 10 min.

  4. Ciekawy sposób podania

  5. Roladki pokrój w plastry i nabij je na drewniane patyczki. Serwuj np. na potrawce warzywnej.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń