Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Prowansalskie żeberka"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 204
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 36
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3294
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 204
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 36
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3294
Składniki
Żeberka poporcjuj przecinając tak, aby w każdym kawałku była jedna lub dwie kostki. Dokładnie je umyj i osusz papierowym ręcznikiem.
Natrzyj mięso ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokrój na ćwiartki, bakłażana i cukinię w półplasterki, a papryki i pomidory w większą kostkę.
W brytfannie rozgrzej kilka łyżek oliwy i lekko podsmaż na niej warzywa. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Na warzywach ułóż żeberka. Całe główki czosnku ułóż obok mięsa. Piecz 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Przed podaniem główki czosnku rozetnij na pół. Jako dodatek podawaj świeżą bagietkę z rozsmarowanym czosnkiem.
Czas przygotowania: 60 minut 350 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień