Do góry

Dania główne Przepis na:

Prowansalskie żeberka

Prowansalskie żeberka

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Prowansalskie żeberka"

Składniki

  • 1
  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 bakłażan
  • 5 małych cebulek
  • 2 główki czosnku
  • 4 mięsiste pomidory
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka poporcjuj przecinając tak, aby w każdym kawałku była jedna lub dwie kostki. Dokładnie je umyj i osusz papierowym ręcznikiem.

  2. Natrzyj mięso ze wszystkich stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cebulę pokrój na ćwiartki, bakłażana i cukinię w półplasterki, a papryki i pomidory w większą kostkę.

  3. W brytfannie rozgrzej kilka łyżek oliwy i lekko podsmaż na niej warzywa. Dopraw ziołami, solą i pieprzem. Na warzywach ułóż żeberka. Całe główki czosnku ułóż obok mięsa. Piecz 45 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.

  4. Przed podaniem główki czosnku rozetnij na pół. Jako dodatek podawaj świeżą bagietkę z rozsmarowanym czosnkiem.

  5. Czas przygotowania: 60 minut 350 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń