Do góry

Dania główne Przepis na:

Przedramię indycze w sosie cebulowym

Przedramię indycze w sosie cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 626 Ocena: 3815

Dodano:

Odsłon: 176

Dziś obiadek wymyślony w ostatniej chwili, nie mogłam się zdecydować co ugotować. Więc zrobiłam przedramię indycze do tego ziemniaczki i ogórki po mojemu które mnie nauczyła moja była teściowa, jestem jej bardzo wdzięczna za te ogórki jedne z najpyszniejszych jakie jadłam. Chodzi mi o to że w formie surówki nie ma lepszych ogórków.

Składniki

  • 5 sztuk przedramion indyka,
  • 1,5 młodej cebuli,
  • 2 czubate łyżki śmietany 18 %,
  • 1 czubata łyżka przyprawy do kurczaka,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 4,5 szklanki przegotowanej zimnej wody,
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy z solą np. Vegeta,
  • 2 łyżki oleju.
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Przedramię indycze w sosie cebulowym

Przygotowanie

  1. Do miski włożyć umyte i osuszone przedramienia indyka, obsypać przyprawą do kurczaka, wlać olej i całość dokładnie wymieszać do wchłonięcia przyprawy w mięso. Odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło zapachem przyprawy.

  2. Gdy mięso w przyprawie odstało już swój czas, przełożyć je na rozgrzaną patelnię z całą zawartością z miski i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor.

  3. Jak już mamy ładnie obsmażone mięso z każdej strony, wlać cztery szklanki przegotowanej zimnej wody, dodać suszoną włoszczyznę, przyprawić do smaku przyprawą z solą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa i wyparowania dwóch szklanek wody. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka i dusić do wyparowania wody tak aby zostało szklanka.

  4. W czasie gdy mięso z cebulą się udusiło i zostało pół szklanki wody, śmietanę rozprowadzić w pół szklanki wody z mąką tak aby nie było grudek. Zalać mięso i zagotować do powstania fajnego sosu, można według swego smaku jeszcze doprawić przyprawą z solą.

  5. Tak przygotowane przedramienia w sosie cebulowym podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi sosem cebulowym oraz moja cudowna surówka z ogórka. Czyli ogórki zetrę na tarce jarzynowej dodaję odrobinę soli, wymieszam, następnie dodaję cukier i ocet do smaku wymieszam na koniec dodaję śmietanę pyszotka. A do obiadu podałam zimną maślankę prosto z lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń