Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 861 Ocena: 5947
Dodano: 02.08.2020
Odsłon: 714
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Do miski włożyć umyte i osuszone przedramienia indyka, obsypać przyprawą do kurczaka, wlać olej i całość dokładnie wymieszać do wchłonięcia przyprawy w mięso. Odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło zapachem przyprawy.
Gdy mięso w przyprawie odstało już swój czas, przełożyć je na rozgrzaną patelnię z całą zawartością z miski i obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor.
Jak już mamy ładnie obsmażone mięso z każdej strony, wlać cztery szklanki przegotowanej zimnej wody, dodać suszoną włoszczyznę, przyprawić do smaku przyprawą z solą i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa i wyparowania dwóch szklanek wody. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka i dusić do wyparowania wody tak aby zostało szklanka.
W czasie gdy mięso z cebulą się udusiło i zostało pół szklanki wody, śmietanę rozprowadzić w pół szklanki wody z mąką tak aby nie było grudek. Zalać mięso i zagotować do powstania fajnego sosu, można według swego smaku jeszcze doprawić przyprawą z solą.
Tak przygotowane przedramienia w sosie cebulowym podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem i polanymi sosem cebulowym oraz moja cudowna surówka z ogórka. Czyli ogórki zetrę na tarce jarzynowej dodaję odrobinę soli, wymieszam, następnie dodaję cukier i ocet do smaku wymieszam na koniec dodaję śmietanę pyszotka. A do obiadu podałam zimną maślankę prosto z lodówki.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 sierpnia 2020Zgłoś do usunięcia
Pyszotka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz