Do góry

Dania główne Przepis na:

Przekładaniec

Przekładaniec

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 278

Dodano:

Odsłon: 3421

Przepis na soczystą karkówkę

Składniki

  • 1 kg karkówki pokrojonej na plasterki o grubości ok. 1,5 cm
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 - 2 średniej wielkości marchewki
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 5 - 6 łyżek keczupu pikantnego
  • przyprawy (sól, pieprz, vegeta, jarzynka, przypawa do karkówki, przyprawa do bigosu - do kapusty)
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso w plastrach doprawić do smaku. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki i cebulę pokroić w drobne plasterki - piórka. Wymieszać razem, posolić i popieprzyć - odstawić na chwilkę.

  2. Kapustę poszatkować (kapustę można pominąć, jeżeli jej się nie lubi)
    Naczynie żaroodporne wyłożyć ponad połową przygotowanej mieszanki pieczarkowo - marchewkowej.

    Następnie rozłożyć po całości poszatkowaną kapustę - obsypać przyprawą do bigosu

  3. Rozłożyć pokrojoną w plastry i przyprawioną karkówkę.

    I na wierzch rozłożyć resztę mieszanki marchewka z pieczarkami.

    Polać po całości odrobiną wody ok 1/2 szklanki.

  4. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nastawionego na 180 stopni.
    Po około 1 godz. - 1, 5 (trzeba spawdzać czy mięso jest miękkie) odkrywamy naczynie, tak aby odparowała woda.
    Po następnych 5 - 10 minutach (trzeba uważać, żeby wierzch się nie spalił) nałożyć na potrawę keczup i rozsmarować go po całości.

  5. Przykryć i piec jeszcze przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 07 kwietnia taka karkówka, musi być bardzo soczysta :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń