Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekładaniec z ziemniaków i mięsa to najlepsza propozycja na sycący obiad, gdy w lodówce i spiżarce masz tylko podstawowe produkty. Aby nadać zapiekance szlachetności możesz dodać grzyby leśne, choć pieczarki także sprawdzą się świetnie.
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 287
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 156
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 179
Pyszna sałatka i pożywna sałatka z tortellini to moja propozycja na pyszny i...
Odsłon: 287
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 156
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 179
Składniki
Przygotuj szklane naczynie żaroodporne (ok. 25 x 35 cm) i wysmaruj je masłem. Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo, po czym obierz je i pokrój w cienkie plasterki. Mięso z kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę lub paski. Dopraw solą i czarnym pieprzem, następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni. Odłóż kurczaka na talerz. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojony w kostkę boczek i chwilę przesmażaj. Po chwili dorzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę i trzymaj na ogniu jeszcze 2-3 minuty, potem odłóż na talerz. Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki.
W miseczce wymieszaj mleko, 100 g sera startego na drobnych oczkach z utartą w moździerzu kolendrą, mieloną gałką muszkatołową, solą i czarnym pieprzem. Na dnie formy do zapiekania ułóż połowę podsmażonego kurczaka, następnie połowę pieczarek, połowę podsmażonej cebulki z boczkiem oraz 1-2 pokrojone ziemniaki. Zalej kilkoma łyżkami mleczno-serowej mieszanki. Następnie powtórz czynność, zostawiając ok. 1-2 ziemniaki do rozłożenia na wierzchu zapiekanki. Złożone danie zalej całością sosu mleczno-serowego, przykryj pokrywę naczynia żaroodpornego i wstaw zapiekankę do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 40 minut, po tym czasie wyjmij z piekarnika, zdejmij pokrywę, posyp resztą żółtego sera i zapiekaj jeszcze przez 5-10 minut, aby ser ładnie się rozpuścił i zrumienił.
Gotowy przekładaniec z ziemniaków i mięsa wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut, po czym wykrawaj kwadratowe porcje i serwuj na talerze. Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj na gorąco.