Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przepis na tradycyjny krupnik"
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23096
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2188
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 946
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23096
Składniki
Grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Po tym czasie odsącz je i pokrój na mniejsze kawałki.
Mięso umyj pod bieżącą wodą. Marchewki, pietruszkę seler oraz ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Marchewkę pokrój w talarki, ziemniaki w dużą kostkę, natomiast pozostałe warzywa w małą kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Do dużego garnka wlej 2 litry wody, włóż żeberka, listek laurowy, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu i gotuj, aż mięso będzie miękkie (około 40 min).
Wyjmij je z garnka a do wywaru wrzuć pokrojone grzyby (z niewielką ilością wody, w której się moczyły), marchewkę, seler i pietruszkę. Gdy będą na wpół miękkie dodaj przepłukaną kaszę i gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 30 min.
Dodaj ziemniaki i wciąż gotuj, aż staną się miękkie. Na patelni zeszklij na maśle posiekaną cebulę. Dodaj ją do zupy na 2-3 min przed końcem gotowania.
Gdy mięso przestygnie, podziel je na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
(bez czasu oczekiwania): 90 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie