Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszny makaron bez mięsa, z warzywami i przyprawą masala. Makaron jest bardzo smaczny, lekko pikantny i aromatyczny. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2598
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3898
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102106
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6471
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2598
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3898
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102106
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6471
Składniki
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodaję do gotowego sosu z warzyw. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki (cienkie paseczki). Z papryczki chili usuwam nasionka, drobno kroję i dodaję do papryki. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do papryki. Fasolkę dokładnie myję, odcinam końcówki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do imbiru. Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki.
Przygotowanie makaronu: W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie dodaję imbir, czosnek i smażę jeszcze około minuty. Następnie dodaję marchew, paprykę, papryczkę chili, fasolkę szparagową i smażę około 4 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszam żeby warzywa nie przywarły do dna, jeżeli trzeba to można dodać więcej oleju. Następnie dodaję groszek, wodę, delikatnie doprawiam solą i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, do miękkości warzyw. Gdy warzywa są już miękkie, to dodaję ketchup, przecier pomidorowy, przyprawy i całość jeszcze duszę około 3 minut. Następnie dodaję ugotowany makaron, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 2 minut, tak żeby wszystko przeszło smakiem. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – makaron jest gotowy. Makaron z warzywami bez mięsa, jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa