Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszny makaron bez mięsa, z warzywami i przyprawą masala. Makaron jest bardzo smaczny, lekko pikantny i aromatyczny. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 693
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13311
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 539
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 693
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13311
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 539
Składniki
Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodaję do gotowego sosu z warzyw. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki (cienkie paseczki). Z papryczki chili usuwam nasionka, drobno kroję i dodaję do papryki. Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do papryki. Fasolkę dokładnie myję, odcinam końcówki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do imbiru. Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki.
Przygotowanie makaronu: W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie dodaję imbir, czosnek i smażę jeszcze około minuty. Następnie dodaję marchew, paprykę, papryczkę chili, fasolkę szparagową i smażę około 4 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszam żeby warzywa nie przywarły do dna, jeżeli trzeba to można dodać więcej oleju. Następnie dodaję groszek, wodę, delikatnie doprawiam solą i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, do miękkości warzyw. Gdy warzywa są już miękkie, to dodaję ketchup, przecier pomidorowy, przyprawy i całość jeszcze duszę około 3 minut. Następnie dodaję ugotowany makaron, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 2 minut, tak żeby wszystko przeszło smakiem. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – makaron jest gotowy. Makaron z warzywami bez mięsa, jest gotowy. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa