Do góry

Dania główne Przepis na:

Przepyszny makaron z warzywami i masala

Przepyszny makaron z warzywami i masala

Autor:

Przepisów i artykułów: 139 Ocena: 79468

Dodano:

Odsłon: 191

Witam serdecznie, tym razem zaproponuję przepis na pyszny makaron bez mięsa, z warzywami i przyprawą masala. Makaron jest bardzo smaczny, lekko pikantny i aromatyczny. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.

Składniki

  • 500 g makaronu
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 1 średnia papryka
  • około 150 g czerwonej cebuli
  • około 200 g marchwi
  • szklanka (250 ml) groszku mrożonego
  • szklanka (250 ml) przecieru pomidorowego (passaty)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • około 4 łyżek ketchupu pikantnego
  • ½ papryczki chili (można dodać więcej lub mniej)
  • około 1 ½ łyżeczki świeżego imbiru (startego)
  • 1 łyżeczka z górką masali
  • sól, pieprz, papryka słodka
  • olej do smażenia
  • oraz około pół szklanki wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i dodaję do gotowego sosu z warzyw.

    Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję na mniejsze kawałki (cienkie paseczki).
    Z papryczki chili usuwam nasionka, drobno kroję i dodaję do papryki.
    Oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach i dodaję do papryki.
    Fasolkę dokładnie myję, odcinam końcówki, kroję na mniejsze kawałki i dodaję do papryki.

    Czosnek drobniutko kroję i dodaję do imbiru.

    Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do osobnej miseczki.

  2. Przygotowanie makaronu:
    W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę przez około 3 minuty.
    Następnie dodaję imbir, czosnek i smażę jeszcze około minuty.

    Następnie dodaję marchew, paprykę, papryczkę chili, fasolkę szparagową i smażę około 4 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszam żeby warzywa nie przywarły do dna, jeżeli trzeba to można dodać więcej oleju.

    Następnie dodaję groszek, wodę, delikatnie doprawiam solą i duszę pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut, do miękkości warzyw.

    Gdy warzywa są już miękkie, to dodaję ketchup, przecier pomidorowy, przyprawy i całość jeszcze duszę około 3 minut.

    Następnie dodaję ugotowany makaron, dokładnie mieszam i jeszcze duszę około 2 minut, tak żeby wszystko przeszło smakiem. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – makaron jest gotowy.

    Makaron z warzywami bez mięsa, jest gotowy. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń