Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można sobie wyobrazić lepsze danie, aby uczcić Dzień Niepodległości? Na uroczystym, rodzinnym obiedzie zaserwucie bliskim Przysmak Legionisty - pieczone udka kaczki z jabłkami. Palce lizać!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6372
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9972
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8994
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6372
Składniki
Udka kaczki natrzyj dokładnie solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz majerankiem. Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do góry. Piecz pod przykryciem w 180 stopniach przez godzinę. Udka kaczki możesz też przygotować w rękawie do pieczenia.
Po godzinie zdejmij pokrywę z naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego pokrojone w grube plastry jabłka oraz cynamon. Piecz przez kolejnych 20 minut, tym razem bez przykrycia. Pamiętaj, aby tym razem polewać mięso tłuszczem, jaki wytopił się w trakcie pieczenia. Jeśli będzie go zbyt mało, możesz posmarować mięso niedużą ilością kaczego smalcu. Zabieg ten spraw, że skórka na mięsie ładnie się zrumieni i stanie się chrupiąca.
Upieczone udka kaczki możesz podać z ugotowanymi ziemniakami oraz duszoną, czerwoną kapustą. Koniecznie zachowaj tłuszcz, jaki wytopił się z mięsa w trakcie pieczenia - będzie doskonałą bazą do sosu lub okrasą do ziemniaków.