Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg pieczony

Pstrąg pieczony

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17971

Dodano:

Odsłon: 318

Na piątkowy obiad

Składniki

  • 2 świeże pstrągi (wypatroszone i oczyszczone)
  • 2 cytryny
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 garście świeżego tymianku
  • świeżo zmielona sól morska
  • świeżo zmielona sól morska
  • oliwa
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pstrąg pieczony

Przygotowanie

  1. Ryby umyłem i osuszyłem ręcznikiem papierowym. Cytryny pokroiłem w plasterki. Włożyłem je do środka ryb wraz z gałązkami tymianku oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku (zostawiamy go w łupinkach). Ryby nasmarowałem oliwą, posypałem solą i pieprzem, ułożyłem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłem w nagrzanym piekarniku do 220°C przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąłem z ryb nadzienie. Tymianek wraz z wyciśniętym z łupinek czosnkiem posiekałem i wyłożyłem na ryby. Podawałem z plasterkami pieczonych ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 21 października Pstrag to jedna z moich ulubionych ryb. Do smazenia dodaje zawsze domowa sól cytrynowa, czasami z rozmarynem, daje swietny efekt. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń